Kanonskogel Spaans schip San Francisco gevonden

Vertelt een opgedoken kanonskogel de locatie van een scheepswrak?

Kanonskogel Spaans schip San Francisco gevondenEen team van maritiem archeologen heeft wellicht een vierhonderd jaar oud mysterie opgelost. Tijdens een onderzoek bij de kust van Japan, troffen de archeologen een kanonskogel aan, waarvan ze vermoeden dat die afkomstig is van het schip San Francisco. Dat verging meer dan vierhonderd jaar geleden en is sindsdien spoorloos.

De noodlottige reis van het schip San Francisco

Het wrak van de San Francisco spreekt al een tijd tot de verbeelding. Het Spaanse schip was op weg van de Filipijnen naar Mexico, toen het in 1609 voor de kust van Japan in een storm terechtkwam. Volgens een verslag van een overlevende zou het schip door de storm aan stukken zijn geslagen op de rotsen, terwijl de opvarenden zich het vege lijf probeerden te redden door in de masten en tuigage te klimmen. De overlevenden zouden door bewoners van de kuststreek zijn gered en door de Shogun van een nieuw schip zijn voorzien, zodat ze de reis voort konden zetten. Waar het schip met kostbare lading aan boord precies gezonken is, is echter altijd een raadsel gebleven.

Zoektocht naar het wrak van de San Francisco

Onder leiding van de Japanse Tokai University is een internationaal team maritiem archeologen op zoek gegaan naar wrak van de San Francisco, waarvan vermoed wordt dat het een grote kostbare lading aan boord moet hebben. Bij het onderzoek maakten de archeologen gebruik van speciale metaaldetectors die geschikt zijn gemaakt voor gebruik onder water. En daarbij had het team een eerste bescheiden succes: een Australisch teamlid ontdekte een kanonskogel op de zeebodem. Vlak bij het projectiel werden ook resten hout gevonden, waarvan vermoed wordt dat die van het schip afkomst kunnen zijn. De kogel is van een type dat veel door de Spaanse vloot gebruikt werd, verder - onderzoek moet nog uitwijzen of dat ook daadwerkelijk het geval is. De duikexpeditie naar het wrak van de San Francisco wordt begin 2018 voortgezet.

Kanonskogel Spaans schip San Francisco gevonden

Eerste Spaans- Japanse betrekkingen

Volgens historici en archeologen is het wrak met lading bijzonder waardevol. De lading die zich mogelijk in het wrak bevindt, zou een grote waarde vertegenwoordigen. Belangrijker voor historici is echter, dat het wrak ook het begin van de betrekkingen tussen Japan en Spanje vertegenwoordigt. Het schip dat de Spaanse overlevenden van de ramp cadeau kregen van de Shogun, was het eerste westerse schip dat in Japan gebouwd werd. Op weg naar Mexico en verder gingen ook Japanse diplomaten mee. Daarom wordt de ramp met de San Francisco ook gezien als het begin van de diplomatieke relatie tussen Japan en Spanje.

Volg het project op Facebook!

Bron:

BBC.com 

Afbeeldingen:

Door Ian McCann

Meer lezen
Tijdvakken
Landen