Geen foto

Archeologen ontdekken menselijke schedels op staken in Zweden

Verschillende op staken gespietste menselijke schedels zijn gevonden in Zweden. Er wordt verondersteld dat de vondst, die gedaan werd aan de bedding van een meer uit de Steentijd, de enige in zijn soort is over de hele wereld.

‘We vonden twee schedels waarbij de houten staken nog in de schedels zaten. De staken zaten vast via een gat in de basis van de schedel,’ zegt archeoloog Fredrik Hallgren, het hoofd van de opgraving. Aan de hand van C14-datering werd vastgesteld dat de schedels rond de 8.000 jaar oud zijn. ‘Voor zover we weten is de ontdekking uniek. Nog nooit is iets van zo oud van deze aard gevonden,’ aldus Hallgren. ‘Er zijn andere voorbeelden van menselijke schedels die op staken werden gespietst, maar de meeste van zulke vondsten komen uit het koloniale tijdperk,’ zegt hij.

De staken waren vanaf de basis van de schedel volledig tot in de top van de schedel geplaatst. Bij een andere schedel is een bot van een vrouw gevonden, die in de schedel van een andere vrouw is gestoken. Alles bij elkaar zijn er schedels of schedelfragmenten gevonden van elf personen. Dit waren zowel mannen als vrouwen en kinderen. Verdere analyse wordt momenteel uitgevoerd om vast te stellen of de schedels van de lokale bevolking afkomstig zijn of dat zij van mensen komen die niet in de omgeving woonden. Verder wordt er met DNA-analyse geprobeerd vast te stellen of de schedels afkomstig zijn van een familie of dat de personen niet gerelateerd waren aan elkaar.

De botten zijn gevonden bij wat een ondiep meer was tijdens de Steentijd. ‘Dit meer was duidelijk een soort heilige plaats voor de mensen die hier leefden,’ stelt Hallgren. Archeologen onderzoeken de twee mogelijke theorieën die kunnen verklaren waarom de menselijke schedels op de staken gespietst zijn. ‘Eén van de opties is dat dit onderdeel was van een soort secundaire begraafplaats, waar de schedels van dode lichamen werden verwijderd die in eerste instantie op een andere locatie lagen,’ zegt Hallgren. ‘Nadat het zachte weefsel was weggerot, werden de schedels verwijderd en op staken geplaatst, waarna ze in het ondiepe meer werden gezet.’ Een andere mogelijkheid is dat de schedels trofeeën waren die zijn meegebracht van veldslagen met andere bewoners in de omgeving. Hallgren: ‘Het is mogelijk dat het een manier was om iemand zijn succes op het slagveld te etaleren.’

Een andere opgraving vlakbij Motala haalde in 2010 al het wereldnieuws door de vondst van wat verondersteld werd een dildo uit de Steentijd te zijn. Het voorwerp was 10 tot 11 centimeter lang en 2 centimeter in diameter en was gemaakt van een hertengewei.

Bron: www.thelocal.se

 

Meer lezen
Tijdvakken
Landen