Geen foto

Archeologen ontdekken begraafplaats uit brons- en ijzertijd in Myanmar

In Myanmar zijn talloze vondsten uit de brons- en ijzertijd gedaan.Tijdens een archeologische opgraving in Myanmar zijn er talloze overblijfselen gevonden, waaronder kralen, bronzen juwelen en minstens 35 skeletten die dateren uit de brons- of ijzertijd. Zes van die skeletten zijn zelfs vrijwel compleet en verkeren in uitstekende staat.

De opgravingen begonnen begin november nabij het plaatsje Gyogon in de divisie Mandalay in Myanmar. Er werden in totaal 46 skeletten gevonden, waarvan in ieder geval 35 menselijk zijn. Zeven van de overblijfselen lagen opgeslagen in potten en nog eens drie lagen in houten lijkkisten. Eén ervan droeg een bronzen armband en een halsketting van tanden. Drie lijken waren bovendien omhuld in kalksteen.

Het archeologische team vond ook welgeteld 114 voorwerpen, waaronder tanden, kleurrijke klaren, bronzen juwelen, ijzerwaar en een stuk bot in de vorm van een fles. Het gebied waar de vondsten in werden gedaan is vijftien bij vijf meter groot en is eigendom van een nabijgelegen boerderij.

Volgens de directeur van de Department of Archaeology in Myanmar werden de opgravingen uitgevoerd om bewijs van culturen uit de brons- en ijzertijd te vinden. Hij geeft aan dat de vondsten nieuwe inzichten zullen leveren in die culturen. “We bereiden ons nu voor om de opgegraven voorwerpen op te slaan in het nieuwe nationale museum in Nay Pyi Taw,” aldus de directeur.

Volgens Bob Hudson, medewerker bij de universiteit van Sydney, zijn de meeste gevonden bronzen voorwerpen niet ouder dan 2.500 jaar. “De meeste bronzen voorwerpen stammen uit de periode van 500 voor Christus, toen mensen in de groeiende economie het konden veroorloven om bronzen voorwerpen te maken en te kopen,” aldus Hudson.

Het is echter niet de oudste vondst in Myanmar. Er zijn sinds 1998 minstens negentien brons- en ijzertijd sites opgegraven in Myanmar. Op één van die sites werd een aantal bronzen bijlen blootgelegd die ca. drieduizend jaar oud zijn.

Bron: Myanmar Times

Meer lezen