Onder meer dan drie meter aarde ontdekten de archeologen de overblijfselen van de begane grond van het kasteel

Onder meer dan drie meter aarde ontdekten de archeologen de overblijfselen van de begane grond van het kasteel

Emmanuelle Collado, Inrap.

Archeologen ontdekken 600 jaar oud kasteel in Vannes, Frankrijk

In de Franse stad Vannes hebben archeologen een veertiende-eeuws kasteel ontdekt onder de funderingen van een herenhuis. Het gaat om de opmerkelijk goed bewaarde resten van van Château de l’Hermine, dat in 1381 werd gebouwd. Niet alleen vonden de archeologen overblijfselen van het bouwwerk zelf, maar ook een uitgebreid middeleeuws toilettensysteem en een deel van de slotgracht. 

Tekst: Rens van Maasakker

Archeologen vermoedden al dat er een middeleeuws kasteel onder het herenhuis lag, dus besloten in 2023 een onderzoek onder het bouwwerk te starten. Onder meer dan drie meter aarde ontdekten de archeologen de overblijfselen van de begane grond van het kasteel, met stevige muren van bijna zes meter dik. De afmetingen van deze begane grond zijn ongeveer 42 meter lang bij 17 meter breed, wat laat zien dat Château de l´Hermine een groot kasteel moet zijn geweest. 

Archeologen vermoedden al dat er een middeleeuws kasteel onder het herenhuis lag, dus besloten in 2023 een onderzoek onder het bouwwerk te starten.

Archeologen vermoedden al dat er een middeleeuws kasteel onder het herenhuis lag, dus besloten in 2023 een onderzoek onder het bouwwerk te starten

Emmanuelle Collado, Inrap.

Nadat de begane grond gevonden werd, deden de archeologen nog meer indrukwekkende vondsten tijdens de opgraving. Zo werden er sleutels, kledingstukken, munten en zelfs sieraden gevonden, die allen achtergelaten waren door de vroegere kasteelbewoners. 


Archeologie Online is van de makers van Archeologie Magazine. Meer weten over dit prachtige magazine? JA GRAAG!


Ook werden er sleutels, kledingstukken, munten en zelfs sieraden gevonden

Ook werden er sleutels, kledingstukken, munten en zelfs sieraden gevonden

Emmanuelle Collado, Inrap.

Geschiedenis van Château de l´Hermine

Het verhaal van Château de l´Hermine begint bij Jean IV, de Hertog van Bretagne. In 1381 begon hij met de bouw van het kasteel als onderdeel van zijn pogingen om zijn macht in het gebied te consolideren. Het kasteel groeide al snel uit tot een symbool van zijn heerschappij, en was een geliefde residentie van de hertog.  

Na de dood van Jean IV in 1399, raakte het kasteel echter langzaam in verval en werd het uiteindelijk in de vijftiende eeuw verlaten. Het werd voor korte periodes bewoond door andere hertogen, maar uiteindelijk definitief verlaten in de zeventiende eeuw. Grote delen van het kasteel werden afgebroken en het kasteel moest plaatsmaken voor een herenhuis, dat later als hotel gebruikt werd, voordat het uiteindelijk werd omgevormd tot een museum.

Meer lezen