6 nieuwe oud-Chinese offerputten gevonden in Sanxingdui

Een bronzen dierenmasker uit de eerder gevonden putten.

Gary Todd, CC0, via Wikimedia Commons

6 nieuwe oud-Chinese offerputten gevonden in Sanxingdui

In de oud-Chinese stad Sanxingdui zijn nieuwe offerputten gevonden. In de afgelopen eeuw zijn hier al drie putten vol gouden en bronzen voorwerpen opgegraven. Maar nu zijn ernaast nog zes putten gevonden, met daarin 500 relikwieën van zo’n 3.000 jaar oud. Deze vondst kan nieuwe inzichten bieden in de rituelen van het oud-Chinese koninkrijk Shu (?-316 v.Chr.).

In de nieuw gevonden putten lagen ongeveer 500 voorwerpen, waaronder grote gouden en bronzen maskers, ivoren beeldjes, zijden, boomzaden en rijst dat mettertijd verkoold is. Hierbij troffen archeologen ook relikwieën aan die nog nooit eerder zijn gevonden, bijvoorbeeld grote, delicate, bronzen voorwerpen met draken en koeien erin gegraveerd. In de putten zijn geen menselijke resten gevonden. Het is nog niet duidelijk waar de putten precies voor dienden.


ARCHEOLOGIE ONLINE IS VAN DE MAKERS VAN ARCHEOLOGIE MAGAZINE, MEER WETEN OVER DIT PRACHTIGE MAGAZINE? KLIK HIER!


De staat Shu

Sanxingdui ligt zo’n 1.500 kilometer ten zuidwesten van Peking en 40 kilometer ten noorden van Chengdu. 3.000 jaar geleden was dit gebied in de huidige provincie Sichuan onderdeel van de staat Shu, een van de kleine koninkrijken uit de tijd van de ‘Strijdende Staten’. Het is nog steeds niet precies bekend hoe deze staat is ontstaan. Na onderzoek van de eerste putten, denken onderzoekers nu echter dat de lokale bevolking hier een geheel eigen cultuur ontwikkelde, die sterk verschilde van de omliggende staten. Sanxingdui lijkt rond 2050-1250 v.Chr. het centrum te zijn geweest van een erg welvarend koninkrijk. Uiteindelijk werd Shu veroverd in 316 v.Chr. door de staat Qin (niet te verwarren met de latere Qin-dynastie).

Al eerder gevonden

De eerste put werd al in 1929 gevonden door een lokale boer. In de put lagen verschillende voorwerpen van jade. Maar archeologen achtten het niet zo belangrijk. Pas in 1986 nam de belangstelling voor deze vindplaats toe, toen er nog twee putten werden gevonden. Deze waren zo’n 3.200 jaar oud en er lagen duizenden voorwerpen in.

Functie

Maar al die tijd waren onderzoekers het niet eens over de functie van de putten. Sommigen geloven dat, hoewel er geen menselijke resten zijn gevonden, het begraafplaatsen waren. Zij denken dat de overledenen eerst op rituele wijze werden gecremeerd en dat het as in de putten werd gestrooid en nu is vergaan. Anderen denken dat de putten te maken hadden met de leegloop van de stad Sanxingdui. Zo’n 3.000 jaar geleden trokken de bewoners namelijk om onbekende redenen geleidelijk aan weg uit de stad, al wist de staat Shu zich nog te handhaven tot 316 v.Chr.

Nu er nog meer putten zijn gevonden kunnen deze wellicht meer inzicht bieden. De opgravingen en het onderzoek zijn nog in volle gang.


ARCHEOLOGIE ONLINE IS VAN DE MAKERS VAN ARCHEOLOGIE MAGAZINE, MEER WETEN OVER DIT PRACHTIGE MAGAZINE? KLIK HIER!


 

Meer lezen