Geen foto
Egyptische graftombe

-

-

4.000 jaar oude Egyptische graftombe opgegraven

Spaanse archeologen hebben een vierduizend jaar oude tombe gevonden nabij de stad Luxor in het gebied Dra’Abu el-Nagra. Het graf bevat resten van meerdere lichamen. Oorspronkelijk behoorde de tombe waarschijnlijk toe aan een koninklijk familielid uit de 11e Egyptische dynastie die rond 2000 voor Christus over het gebied heerste.

Luxe tombe

Spaanse archeologen, onder leiding van José Galan, hopen dat de tombe nieuwe inzichten biedt over de dynastie die regeerde in Luxor, de hoofdstad van het oude Egypte. Ze ontdekten een grote ruimte waarin de menselijke resten zijn gevonden. ‘De brede ruimte suggereert dat het graf toebehoorde aan iemand van de koninklijke familie of een hooggeplaatste staatsman,’ aldus Mohammed Ibrahim, de Egyptische minister van Binnenlandse Zaken.


Archeologie Online is van de makers van Archeologie Magazine. Meer weten over dit prachtige magazine? Ja graag!


Het zou kunnen dat de tombe dienst deed als massagraf, vanwege de grote hoeveelheid menselijke resten die zijn gevonden. Het graf werd ook gebruikt tijdens de 17e dynastie; er is namelijk aardewerk en gereedschap ontdekt dat uit die periode stamt.

Een van de vele

‘Deze ontdekking bevestigt de aanwezigheid van vele graftombes uit de 11e dynastie in dit gebied,’ verklaart hoofdonderzoeker Galan.

In dezelfde regio werd vijf jaar geleden ook al een graf ontdekt uit de 11e dynastie. Er werd een rode sarcofaag met een goed geconserveerde mummie, pijlen en bogen aangetroffen. Op dit moment worden de vondsten tentoongesteld in Luxors museum.

Bron: The Guardian


Archeologie Online is van de makers van Archeologie Magazine. Meer weten over dit prachtige magazine? Ja graag!


Meer lezen