4000 jaar oude bergbeklimmersuitrusting

4000 jaar oude bergbeklimmersuitrusting in de Alpen gevonden

4000 jaar oude bergbeklimmersuitrustingrcheologen hebben op de Lötschenpas in Zwitserland berguitrusting uit de bronstijd gevonden. De vierduizend jaar oude resten van berguitrusting werden in een smeltend sneeuwveld ontdekt.

Maismeel en pijlpunten

Onder de vondsten was een houten doosje dat maismeel bevatte, daar vlak bij lagen ook stukken leer en wapentuig: resten van een boog en pijlpunten. De archeologen vermoeden dat het gaat om uitrusting van iemand die de bergen introk. Het maismail zou dan waarschijnlijk als proviand gediend hebben.

Al in 2011 meldde de waard van een nabijgelegen berghut dat hij iets in een sneeuwveld had zien liggen. Omdat de zomer van 2017 erg weinig sneeuw kende, werd de vindplek bereikbaar voor nader archeologisch onderzoek.

Meer vondsten verwacht

Hoe de spullen vierduizend jaar geleden precies op de Lötschenpas terecht zijn gekomen, is niet bekend. Er zijn geen resten van de gene die de spullen bij zich had, gevonden. De archeologen houden er wel rekening mee dat de komende jaren meer vondsten gedaan kunnen worden in het sneeuwveld. Onder invloed van de klimaatverandering neemt ook de hoeveelheid sneeuw en ijs op de Lötschenpas af.

De Zwitserse publieke omroep SRF maakte een reportage van de vondst (Duitstalig) 

Bron:

SRF.ch

Archäologischer Dienst des Kantons Bern

Afbeelding:

By Zacharie Grossen (Own work) [CC BY-SA 4.0], via Wikimedia Commons

Meer lezen

Tijdvakken

Landen