Aardewerken pot

Archeologen vonden de vaas drie meter begraven onder het straatniveau in Jaffa

© Yoav Arbel/Israel Antiquities Authority

3.800-jaar-oude skelet van baby begraven in aardewerken pot ontdekt

In Jaffa, Israël, zijn een groot aantal artefacten opgegraven, waaronder het skelet van een baby begraven in een aardewerken pot. De vondst is gepubliceerd in de honderdste uitgave van het wetenschappelijke tijdschrift Atiqot, samen met vijftig andere archeologische vondsten in Jaffa.

Hoewel het begraven van baby’s in aardewerken potten niet heel erg zeldzaam was, is het voor archeologen nog steeds een mysterie waarom pasgeborenen op deze manier begraven werden. 'Je kan het uitleggen aan de hand van het praktische feit dat de lichaampjes erg fragiel zijn. Misschien dat ze de behoefte hadden om het te beschermen van de omgeving.’ liet archeoloog Yoav Arbel weten in een interview met Live Science. Hij was onderdeel van het archeologisch team dat het skelet vond. ‘Maar je kan ook de pot interpreteren als een soort van baarmoeder. In feite is dan het idee dat de baby teruggekeerd wordt naar moeder aarde, of in de symbolische beschermen van zijn moeder.


Archeologie Online is van de makers van Archeologie Magazine, meer weten over dit prachtige magazine? Klik hier!


Millennia oude havenstad

Jaffa ligt aan de mediterraanse kust en de oudste sporen van bewoning zijn er al zo’n 4.000 jaar oud. Het was een van de eerste havensteden op aarde en is sinds 900 v.Chr. vrijwel continu bewoond geweest. Er zijn hier in de loop der jaren grote hoeveelheden artefacten is gevonden uit hele verschillende tijden en landen; van de bronstijd tot de twintigste eeuw. ‘We hebben het over een stad die bestuurd is geweest door heel veel verschillende mensen. Er hingen hier veel andere vlaggen aan de mast voordat de Israëlische dat deed.’ aldus Arbel.

Hoe vreemd het begraven van een baby in een pot misschien ook lijkt voor ons vandaag de dag, het was geen ongebruikelijke traditie in de regio. ‘Er zijn verschillende periodes waarin zuigelingen werden begraven in potten. Van de bronstijd tot aan minder dan honderd jaar geleden.’

Andere vondsten

Verder vond Arbel met zijn team een grote afvalberg, met daarin vele scherven van amphora-vazen stammende uit de hellenistische periode (323 v.Chr - 30 v.Chr). Deze ongeveer 2.300-jaar-oude vazen werden gebruikt om wijn mee te vervoeren, dat werd gemaakt op Griekse eilanden zoals Kos of Rhodos. De vondst laat zien dat Jaffa en Griekenland eeuwenlang een stevige handelsrelatie hadden.

Andere voorbeelden van de opmerkelijke vondsten in Jaffa zijn gedaan in de vorm van 30 gouden munten uit de hellenistische periode, de kruisvaardersperiode (12de en 13de eeuw), de laat Ottomaanse periode (18de en vroege 20ste eeuw) en de tijd van het Brits Mandaatgebied (1942). Ook zijn er twee lichamen van paarden en verschillende kleischerven gevonden uit de Ottomaanse periode en in totaal 95 glazen uit de Romeinse en kruisvaardersperiode.

Bron: Live Science


Archeologie Online is van de makers van Archeologie Magazine, meer weten over dit prachtige magazine? Klik hier!


Meer lezen