De schildering waarop de handel in zout wordt weergegeven
Rogelio Valencia, Proyecto Arqueológico Calakmul
2500 jaar oude schildering toont zouthandel bij de Maya’s
Een schildering van 2.500 jaar oud laat zien hoe belangrijk zout was voor de Maya’s (2000 v.Chr-900 n.Chr.). Het werd waarschijnlijk niet alleen gebruikt om mee te koken en als conserveermiddel, maar ook als handelswaar. De schildering is wellicht de oudste vermelding van de handel in zout.
Op de schildering zijn twee figuren te zien, die een handelstransactie uitvoeren. Eén van hen houdt een pakketje gewikkeld in bladeren op, waar volgens archeologen een zouttaart in zit. De ander houdt een grote lepel boven een mand, wat waarschijnlijk een mand met los zout moet voorstellen. De schildering geeft het dagelijks leven van de Maya’s weer, wat doet vermoeden dat het verhandelen van zout in die tijd de normale gang van zaken was.
De schildering is gevonden in Mayastad Calakmul op het schiereiland Yucatan, in Mexico. In de bloeiperiode van de Maya’s was Calakmul een van hun grootste en belangrijkste steden. Calakmul staat dan ook sinds 2002 op de UNESCO Werelderfgoedlijst.
Maya’s
De Maya’s groeiden uit tot een van de voornaamste en meest geavanceerde volkeren in Midden-Amerika. Hun rijk strekte zich uit van het noorden van Belize en Guatemala tot Zuid-Mexico. De Maya’s ontwikkelden zich in astronomie en wiskunde. Ook hadden ze een eigen schrift en een kalender tot 2012. Uit archeologisch onderzoek blijkt dat zout een belangrijke rol speelde in de samenleving van de Maya’s. Het werd onder meer gebruikt om voedsel langer te bewaren.
Archeologie Online is van de makers van Archeologie Magazine, meer weten over dit prachtige magazine? Klik hier!
Keukens
In 2004 werden er in Belize voor het eerst resten gevonden van ‘keukens’ waar de Maya’s zout kookten. De resten werden ontdekt in een lagune, waar ze onder water bewaard zijn gebleven. Sindsdien zijn er zo’n 70 plekken gevonden waar zout werd gekookt in grote keramieken potten. Daarnaast werden er gebruiksvoorwerpen ontdekt om vis of vlees te pekelen. Dit wijst erop dat zout waarschijnlijk een belangrijke inkomstenbron was voor Maya’s. Een kano bij deze vondsten werpt meer licht op de zouthandel. Volgens de onderzoekers waren degenen die het zout kookten ook degenen die het op de markt verkochten. Daarvoor gebruikten ze kano’s om het zout over de rivier te vervoeren.
Bronnen: Science Direct, Heritage Daily
Archeologie Online is van de makers van Archeologie Magazine, meer weten over dit prachtige magazine? Klik hier!