Maya tempel

Verrassend inzicht in ontstaan Mayacultuur

Maya tempelArcheologisch onderzoek in Guatemala geeft een uniek inzicht in het ontstaan van de eeuwenoude stedelijke Mayacultuur. De bevindingen stroken niet met traditionele ideeën over het ontstaan van beschavingen en tonen aan dat de Mayacultuur waarschijnlijk is ontstaan vanuit de viering van religieuze festivals. 

Traditionele overtuiging: na landbouw volgt stad

De stedelijke cultuur van de Maya’s kenmerkt zich door de getrapte piramiden en indrukwekkende tempels. Over het algemeen namen archeologen aan dat deze beschaving is ontstaan zoals vele anderen: de rondtrekkende jagers-verzamelaars gaven hun nomadische leven op voor een permanent agrarisch bestaan, waarna de opbouw van een stedelijke cultuur volgde.

Verrassend inzicht

Archeologisch onderzoek naar een Mayastad bij de Paisonrivier in Guatemala heeft nu aangetoond dat dit traditionele model bij het ontstaan van de stedelijke Mayacultuur niet opgaat. De tempels en piramiden blijken zeker enkele eeuwen ouder te zijn dan de woningen die zich om deze gebouwen heen bevonden. De jagers-verzamelaars hebben na de bouw van de tempels nog honderden jaren rondgetrokken voordat zij zich permanent vestigden.  

Religieuze festivals

De eerste tempels en piramiden zouden zo’n drieduizend jaar geleden gebouwd zijn door religieuze festivalgangers. De festivals zorgden voor meer connecties tussen verschillende nomadische stammen, waar vanuit waarschijnlijk na honderden jaren de stedelijke Mayacultuur is ontstaan.

Bronnen: 

- www.nu.nl
- www.newscientist.com

Afbeelding:

By Ricraider (Own work) [CC BY-SA 3.0 (http://creativecommons.org/licenses/by-sa/3.0)], via Wikimedia Commons

Meer lezen
Landen
Thema's