De opgravingen in Haverfordwest, eerder dit jaar
Dyfed Archeological Trust
240 middeleeuwse skeletten, waarvan de helft van kinderen gevonden onder warenhuis in Wales
Archeologen vonden meer dan 240 skeletten onder een oud warenhuis in Haverfordwest, in het meest zuidwestelijke puntje van Wales. Deze skeletten, waarvan de helft toebehoorde aan kinderen, lagen begraven op een plek waarvan de archeologen denken dat in de middeleeuwen een begraafplaats bij een klooster heeft gestaan. Eerder werden er op deze plek al zeventien skeletten gevonden. Frances Murphy, hoofdarcheoloog van de Dyfed Archeology Trust zegt dat deze locatie destijds gebruikt werd als de begraafplaats voor iedereen van het stadje, wat een mooi inkijkje geeft in de middeleeuwse gemeenschap.
Monniken
De archeologen vonden de begraafplaats bij toeval, bij opgravingen van wat ooit St. Saviours Priory was. Deze heilige plek werd in 1256 gesticht door een Dominicaanse monnikenorde. De monniken werden Black Friars genoemd, door de kleur van hun habijten. Vaak preekten deze monniken op straat, waardoor ze een zichtbaar onderdeel van de gemeenschap van Haverfordwest waren. Hoewel de begraafplaats verbonden was aan het klooster, konden alle leden van de lokale bevolking er tegen een kleine vergoeding begraven worden. Volgens Murphy was de begraafplaats in gebruik van de 12e tot de 16e eeuw en werd bijna iedereen uit de buurt er begraven.
Archeologie Online is van de makers van Archeologie Magazine. Meer weten over dit prachtige magazine? JA GRAAG!
Archeoloog Fran Murphy bij een eerdere opgraving op dezelfde plek
Pembrokeshire City Counsil
Geweld
Sommige skeletten vertoonden sporen van geweld. Zo troffen de archeologen bij een aantal schedels tekenen van steekwonden aan. Volgens Murphy is het niet duidelijk waar deze beschadigingen door komen. Het kan simpelweg een ongeluk zijn geweest, een gevecht, of een ware veldslag. Het is namelijk bekend dat de stad belegerd werd door de Welshe prins Owain Glyndŵr in 1405. Dat zou één van de redenen kunnen zijn voor het trauma aan sommige skeletten. Volgens de opzichter van de opgraving, Andrew Shobbrook, ook van Dyfed National Trust vertonen de verwondingen van deze skeletten gelijkenis met schedels van andere mensen die in gevecht zijn gestorven.
Jonge skeletten
Het hoge aantal skeletten van jonge mensen is volgens Shobbrook een resultaat van het hoge sterftecijfer bij kinderen in de middeleeuwen. Uit een bronnenanalyse van IsGeschiedenis blijkt dat de helft van de geboren kinderen toen stierf voordat ze leeftijd van twee jaar hadden bereikt. Dit komt doordat een bevalling in de middeleeuwen geen ongevaarlijke bezigheid was, voor zowel moeder als kind. Er was toen niet de medische kennis en bewaking die we vandaag de dag hebben, zoals een ruggenprik of een echo. Na de geboorte zijn kinderen nog steeds kwetsbaar, en ontvankelijk voor ziektes. Dat is een plausibele verklaring voor het hoge aantal jonge skeletten in de gevonden begraafplaats.
Gebruik
St. Saviours Priory bleef bijna 4 eeuwen in gebruik, totdat in de 16e eeuw de Engelse koning Henry VIII brak met de rooms-katholieke kerk. Hierbij werden tal van Britse kloosterorden ontbonden, waaronder ook de Black friars. Ook na de sluiting van het klooster bleef de lokale bevolking hun doden echter op het kerkhof begraven, naar schatting tot in de 18e eeuw. Naast het kerkhof vonden de archeologen er ook onder andere slaapkamers, scriptoria (schrijfruimtes), stallen en een ziekenboeg.
Het meest recente gebruik van de grond was tot 2013, door warenhuis Ocky White. Dit warenhuis moest plaatsmaken voor een restaurant, maar dit zal nog even op zich laten wachten aangezien de opgravingen en het onderzoek doorgaan.
Archeologie Online is van de makers van Archeologie Magazine. Meer weten over dit prachtige magazine? JA GRAAG!