De gevonden kom, met een handvat in de vorm van een os

De gevonden kom, met een handvat in de vorm van een os

National Museum Wales

2. 000 jaar oude schatten in Wales wijzen mogelijk op onbekende Romeinse nederzetting

In Wales heeft metaaldetectoramateur Jon Matthews een verzameling uitzonderlijk goed bewaard gebleven voorwerpen ontdekt, die 2.000 jaar teruggaan tot de Romeinse tijd en de ijzertijd. Hoewel Matthews in eerste instantie niet zeker was van de betekenis van zijn ontdekking, blijkt de vondst inmiddels van grotere waarde te zijn en is het uitgeroepen tot een nationale ‘schat’.

Een jongensdroom

Matthews deed zijn ontdekking in maart 2019, toen hij met zijn metaaldetector een weiland bij Usk afspeurde. In eerste instantie stuitte hij hierbij op twee voorwerpen: een Romeinse aardewerken pot en een emmer van Keltische makelij. Hoewel Matthews aanvankelijk niet zeker was van de betekenis van zijn ontdekking, had hij een sterk gevoel dat het iets van groot belang zou kunnen zijn, meldt Wales Online. Daarom nam Matthews onmiddellijk contact op met de plaatselijke erfgoeddienst, waar men meteen geïnteresseerd was. Met zorg hebben archeologen daarop de vondsten naar het National Museum of Wales getransporteerd voor verder onderzoek.

Vervolgens heeft een opgravingsteam van het museum de vindplaats verder uitgegraven. Hierbij kwamen er nog meer artefacten boven, waaronder een schaal versierd met een handvat in de vorm van de kop van een os, dat in eerste instantie werd aangezien voor een broche. De opmerkelijke schaal is een prachtig blauwgroen metalen ontwerp, met dus een handvat van in de vorm een os met grote ogen en gebogen hoorns. De onderlippen of kaak strekken zich naar buiten uit in de handgreepachtige lus. Het team heeft deze vondst de bijnaam ‘Bovril’ gegeven (naar het bekende Britse rundvleesextract).


Archeologie Online is van de makers van Archeologie Magazine. Meer weten over dit prachtige magazine? JA GRAAG!


Matthews omschrijft de ervaring als ‘surrealistisch’: “Ik heb nog nooit zoiets gezien. Ik had niet gedacht dat onze voorouders zoiets moois konden maken. Ik was nogal geschokt. Ik voel me vereerd dat ik zoiets unieks heb gevonden dat verbonden is met Wales en onze voorouders”.

Indicatie voor een Romeinse nederzetting?

De daaropvolgende onderzoeken, uitgevoerd door experts van het Portable Antiquities Scheme in Wales (PAS Cymru) en het museum, brachten in totaal acht voorwerpen aan het licht, waarvan twee helemaal ‘compleet’waren. Onder de verdere vondsten bevonden zich overblijfselen van twee houten kroezen, een emmer versierd met fittingen van koperlegering, een kom en een ketel evenals twee pannen van koperlegering. Het wordt aangenomen dat dit alles als een groep is begraven tijdens de tweede helft van de eerste eeuw na Christus, een tumultueuze historische periode rond de Romeinse verovering van Groot-Brittannië.

Onderdelen van een emmer, vermoedelijk Keltisch

Onderdelen van een emmer, vermoedelijk Keltisch

National Museum Wales

Interessant is dat vlak bij de vindplaats tussen 2014 en 2022 andere belangrijke ontdekkingen zijn gedaan (bij het plaatsje Caerwent in Wales), door metaaldetectoristen Colin Price en Rhys Cadwallader. Hun vondsten bestonden uit een schat aan Romeinse munten uit de late derde tot late vierde eeuw na Christus. Al deze vondsten tezamen zouden volgens experts kunnen wijzen op de aanwezigheid van een onbekende nederzetting of religieuze plaats.

Alastair Willis, een senior curator bij het National Museum of Wales, zei hierover het volgende: "De ontdekking van twee muntschatten in hetzelfde veld en in de algemene omgeving van de Romeinse stad Caerwent, is opwindend en veelbetekenend. De resultaten van het uitgevoerde geofysische onderzoek suggereren de aanwezigheid van een voorheen onbekende nederzetting of religieuze plaats waar de munten werden begraven. Dit werpt licht op het leven in het landelijke achterland rond de Romeinse stad Venta Silurum.”


Archeologie Online is van de makers van Archeologie Magazine. Meer weten over dit prachtige magazine? JA GRAAG!


Meer lezen