Oud Romeins graf gevonden

Deel van het complex van het Episkopi-klooster.

1800 jaar oud Romeins graf gevonden op Grieks eiland

Griekse archeologen hebben op het eiland Sikinos het graf gevonden van een Romeinse edelvrouw. Het tot dan toe onaangeroerde graf werd gevonden onder een het Episkopi-klooster op het eiland.

De vondst van het graf was bijzonder. Het graf lag goed verstopt in het monument, waardoor het de afgelopen 1800 jaar nog nooit was geopend. In het graf lag het skelet van een edelvrouw, te midden van sieraden en grafgiften. Op basis van inscripties op het graf konden archeologen bepalen dat het om het graf van Neko ging. Daaruit concludeerden de archeologen dat het Episkopi-klooster waarschijnlijk gebouwd is als mausoleum van Neko.

Sieraden en grafgiften

De vrouw, Neko, droeg gouden sieraden, zoals armbanden, ringen en een gouden ketting. Bij haar lichaam werd ook een gesp met een reliëf gevonden. Bij het graf werden ook giften gevonden, waaronder glas- en aardewerk. Opmerkelijk is de vondst van fragmenten van waarschijnlijk kleding. Op basis van de rijke grafgiften vermoeden archeologen dat Neko uit de hogere kringen van de gemeenschap op het eiland kwam. Wie zij echter precies was, moet nog worden uitgezocht.

Het Episkopi-klooster

Het Episkopi-klooster is waarschijnlijk in de derde eeuw gebouwd als mausoleum voor Neko. Later kreeg het diverse andere functies. Het gebouw werd omgebouwd tot een tempel voor Apollo. In de vijfde eeuw werd de tempel weer omgebouwd tot een christelijke kerk. Het complex werd in de Byzantijnse periode uitgebreid tot een klooster, dat echter bij een aardbeving zwaar beschadigd raakte.

Blinde vlek

Al die tijd bleef het graf van Neko dus onaangeroerd in een hoekje van het monument verstopt. Zelfs voor de archeologen was de vondst van het graf een verrassing. Volgens de archeologen lag het graf op een 'blinde vlek' in het monument. Volgens de archeologen draait het er nu om dat er wordt uitgezocht wie Neko precies was. Daarmee is de vondst van haar graf nog maar het begin van een groot onderzoek.

Bronnen:

Afbeelding:

Meer lezen