Ei

Het gevonden ei

Yoli Schwartz/Israel Antiquities Authority

1.000 Jaar oud kippenei in bijna perfecte staat opgegraven

In het plaatsje Javne, Israël, hebben archeologen van de Israël Antiquities Authority (IAA) een 1.000 jaar oud kippenei opgegraven, in nagenoeg intacte staat. “Eieren in eierdozen in de supermarkt overleven het soms al niet, dus het is onvoorstelbaar om te bedenken dat dit ei 1000 jaar oud is!” verklaart archeoloog Alla Nagorsky in een persbericht. Het ei werd gevonden in een oude beerput en is waarschijnlijk zo goed bewaard gebleven omdat het - toen het in de put viel - landde in een hoop van zachte uitwerpselen.

Het ei werd gevonden tijdens archeologische opgravingen voorafgaande aan de bouw van een nieuwe woonwijk. Daarbij werd onder andere de ongeveer 1.000 jaar oude beerput gevonden, stammende uit een periode waarin de regio onder leiding stond van het Kalifaat der Fatimiden (909 – 1171). Dit was een sjiitisch kalifaat dat op zijn hoogtepunt geheel Noord-Afrika, de westkust van het tegenwoordige Saoedi-Arabië en het huidige Israël en Palestina besloeg. Het was een onrustige periode waarin christenen en joden onderdrukt werden en islam steeds meer invloed kreeg in de Palestijnse regio. Dit is terug te zien in het geringe aantal varkensbotten dat wordt opgegraven uit deze tijd. In de Islam is het immers verboden om varkensvlees te eten.


ARCHEOLOGIE ONLINE IS VAN DE MAKERS VAN ARCHEOLOGIE MAGAZINE, MEER WETEN OVER DIT PRACHTIGE MAGAZINE? KLIK HIER!


Een vondst die bijna nooit vóórkomt

“Er zijn eierschalen bekend uit eerdere periodes, bijvoorbeeld uit de Stad van David, [een archeologische vindplaats in Jeruzalem uit de bronstijd]” vertelt IAA-archeoloog Lee Perry Gal. “We vinden soms oude struisvogeleieren, waarvan de dikkere schaal vaker intact blijft.” Een intact kippenei komt vanwege de fragiele schaal echter bijna nooit voor.

Toch niet helemaal intact

Een volledig intact ei is het deze keer helaas ook niet helemaal; vanwege een klein scheurtje aan de onderkant is het grootste gedeelte van de inhoud eruit gelekt. Alleen een klein gedeelte van de dooier is bewaard gebleven. Deze zal in een later stadium onderzocht worden met behulp van een DNA-analyse.

Hoewel de archeologen probeerden het ei met de grootste zorgvuldigheid uit de beerput te halen, is de schaal tijdens de opgraving toch gebroken. Deze is later weer hersteld in een laboratorium van de IAA.

Naast de beerput zijn bij de opgravingen ook werkplaatsen uit de Byzantijnse periode (ca. 337 tm. 630 n.Chr.) en drie houten speelpoppen uit dezelfde periode als het ei gevonden.  

Bronnen: Friends of the Israel Antiquities Authority, Israel Antiquities Authority, Times of Israel


ARCHEOLOGIE ONLINE IS VAN DE MAKERS VAN ARCHEOLOGIE MAGAZINE, MEER WETEN OVER DIT PRACHTIGE MAGAZINE? KLIK HIER!


Meer lezen