Opgraving in Rotterdam van de nederzetting Rotta

Opgraving in Rotterdam van de nederzetting Rotta

Sander van Malssen via wikimedia commons

1.000 jaar geleden klonk Nederlands dus zo

Hoe klonk Oudnederlands? Zó dus! Na een intensieve samenwerking tussen Archeologie Rotterdam en taalkundige Peter-Alexander Kerkhof is er een filmpje verschenen, dat het leven van zo’n duizend jaar geleden rondom de rivier de Rotte laat zien – op passende wijze ondersteund door Oudnederlands commentaar.

Rotta

Diep onder de grond in het centrum van Rotterdam liggen resten uit de 10de en 11de eeuw na Chr. van de nederzetting Rotta. Het dorpje dankte zijn naam aan de rivier waaraan het lag: de Rotte. De bewoners van Rotta leefden met name van veeteelt, akkerbouw en handel. De vele en hevige overstromingen aan het Maasmondgebied in die tijd, maakten het gebied echter geleidelijk aan onbewoonbaar. Hierdoor kwam er eind 12e eeuw een einde aan de nederzetting.


Geen archeologisch nieuws meer missen? Schrijf je nu in voor onze nieuwsbrief en volg ons op Facebook


De afgelopen dertig jaar zijn archeologen flink bezig geweest met het doorspitten van de regio, hopend op meer inzichten in het leven toentertijd. Zo vonden ze in 2009 bijvoorbeeld een terp in een bouwput van de Markthal, die restanten van boerderijen uit 950 – 1050 na Chr. bevatte. Het archeologische onderzoek haalt in ieder geval iets nieuws naar boven: waarschijnlijk gaat de bewoning aan de benedenloop van de Rotte veel verder terug dan de 13e eeuw.

Het project

Carolien Bijvoet van Alarmvogel kwam op het idee om een animatiefilmpje te laten maken, waarin de rijke geschiedenis van de regio wordt tentoongesteld aan de hand van huidige opgravingsgegevens over Rotta. Daarbovenop schakelde ze Kerkhof in om aan de hand van oud-Nederlandse bronnen een begeleidende tekst te schrijven en die in te spreken bij het filmpje.

Archeologie Rotterdam vertelt hierover: “De gegevens van de jongste boerderij zijn gebruikt om de animatie te maken. De film toont het landschap van de Rotte rond 1020 na Chr. met op de oevers de erven en boerderijen. De jongste boerderij van de Markthal is in detail te zien. Het verhaal van Rotta wordt in het Oudnederlands verteld door een bewoner van de boerderij. Zijn opa was een van de eerste ontginners van het uitgestrekte moerasgebied van de Rotte.”

In het filmpje word je meegenomen naar de wereld van de oude nederzetting ‘Rotta’. Kerkhof vertelt over het leven daar – in het Oudnederlands, ondersteund door een overzichtelijke animatie en nagespeelde scènes. Wees gerust: er zit ondertiteling bij!

Bekijk hier het filmpje

Foto van Sander van Malssen via wikimedia commons.

Meer lezen