Oudste crematieresten van Nederland gevonden in Rotterdam
Bij een opgraving in de Rotterdamse wijk Beverwaard hebben archeologen drie kuilen met menselijke crematieresten gevonden. Onderzoek wijst uit dat de resten ongeveer 9000 jaar oud zijn. Daarmee zijn het de oudste menselijke graven van Nederland.
De opgraving is uitgevoerd in 2008, voorafgaand aan de bouw van de nieuwe Tramremise in Beverwaard. De resultaten van de opgraving zijn vandaag gepubliceerd. De crematiekuilen dateren uit de Midden-Steentijd (8000-3500 voor Christus). In drie kuilen zijn menselijke crematieresten aangetroffen. Met de crematies waren ook bijgiften meegegeven. Zoals werktuigen van vuursteen, een rolsteenhamer en een slijpsteen. Bijzonder is dat enkele werktuigen zijn gemaakt van 'Wommersom' kwartsiet, een steensoort die uit België afkomstig is.
"Met deze vondst," zegt Patrick Ploegaert, projectleider van de opgraving, "voegen we een nieuwe paragraaf toe aan de bewoningsgeschiedenis van Rotterdam en Nederland. Er zijn weinig graven bekend uit deze periode van de Steentijd en zeker niet van deze ouderdom. De crematieresten zijn onderzocht door specialisten. We weten in elk geval zeker dat er in elk graf één gecremeerd persoon is bijgezet, en dat dit niet tegelijkertijd heeft plaatsgevonden. In één graf liggen waarschijnlijk de resten van een vrouw, van de overige doden is het geslacht niet meer te bepalen. De leeftijd van de overledenen ligt tussen de 10 en 40 jaar."
Bron: Bureau Oudheidkundig Onderzoek Rotterdam (BOOR)