Archeologische herinneringen moet je zeker koesteren

Archeologische herinneringen moet je zeker koesteren

Pexels

Zo vul je je huis met je mooiste archeologische herinneringen

Daniël Klok

Archeologie is de wetenschap van het opgraven van oude artefacten om zo meer te leren over het aardse en menselijke verleden. Door de artefacten en de staat waarin ze aangetroffen worden te analyseren, doen we kennis op van het reilen en zeilen van onze verre voorouders. Toch kan je blik niet altijd op het verre verleden gefixeerd zijn. Soms is het namelijk ook goed om een archeoloog te zijn van je eigen herinneringen. Bijvoorbeeld door een foto op canvas af te drukken. Elke keer dat je ernaar kijkt, keer je terug naar de mooie momenten in je eigen leven. Of dat nu bij opgravingen was, of tijdens je (historische) vakanties.

Foto’s

Een goede manier om je mooie herinneringen te eren, is door ze vereeuwigen. Maar met een foto ergens in een boek haal je niet zo snel herinneringen op. Laat de foto daarom vergroot afdrukken, en hang hem aan de muur van je woon- of slaapkamer. Zo kun je je huis decoreren met een foto van je favoriete opgraving of die leuke vakantie naar de Romeinse ruïnes. Ook kun je er een hexagon foto laten maken. Een hip design dat mooi staat in elke woonkamer. Als die mooie herinnering dan ook nog te maken heeft met iets archeologisch, is het cirkeltje weer helemaal rond. Denk bijvoorbeeld aan een vakantie naar de Stonehenge, de piramides van Gizeh, of fossielen zoeken in de bergen.

Archeologische souvenirs

Een andere manier om een archeologisch of historisch tintje aan je huis te geven, is om het te decoreren met souvenirs van reizen die je hebt gemaakt. Deze kan je gewoon op je kast zetten of op een creatieve manier verwerkt in een lijst. Let wel goed op of je niet per ongeluk een archeologische vondst meeneemt. Dat is in veel landen illegaal, en er is een meldplicht voor archeologische vondsten. Veiliger is het daarom om bij een souvenir- of cadeauwinkel langs te gaan, daar is altijd wel leuke decoraties in Romeinse, Egyptische of Oudgriekse stijl te vinden. Ook kun je langs een antiquair voor mooie spullen in oude stijl die je dan thuis weer kunt uitstallen. Niets brengt immers zo’n ‘historische sensatie’ in huis als een oude landkaart aan de muur.

Meer lezen
Ook leuk om te lezen