Geen foto
Een fossiel op het strand

Een fossiel op een strand

Pexels

Nederlanders in Griekse cel om archeologische vondst

Twee Nederlandse stellen vierden begin oktober hun vakantie in het plaatsje Agnodas op het Griekse eiland Skopelos. Tijdens het snorkelen vonden ze scherven van een oude Griekse amfoor. Toen ze die aan land brachten en er foto’s van maakten, werden ze door de Griekse autoriteiten opgepakt en in de cel geworpen.

De stellen Ben en Lenie de Swart en zwager Piet en zus Gerda uit Schiedam hadden door dat het om een archeologische vondst ging. “Maar er lag zoveel, dus ik dacht: we maken er eens een foto van,” aldus Piet.

Op dat moment werden ze door iemand aangesproken. Ze wilden de scherven net weer in de zee werpen, toen hen werd gezegd dat ze onwettelijk bezig waren en dat de kustwacht was gewaarschuwd. De vrouw bleek werkzaam te zijn bij een archeologisch museum op Skopelos. “Daar staan we dan als brave jongens,” aldus Ben. “We hadden totaal geen idee dat er iets zou kunnen gebeuren of dat we verkeerd bezig waren.”

De kustwacht bracht ze naar de gevangenis, waar ze de cel in moesten en papieren moesten ondertekenen die ze niet konden lezen. De volgende ochtend werden ze met handboeien om een ander complex in gestuurd, waar de omstandigheden nog slechter waren.

Uiteindelijk liet de rechter de mannen gaan, omdat de scherven niks waard bleken te zijn. “Dit was echt een hele nare ervaring,” aldus Ben.

In Nederland is het verboden om archeologische vondsten van Nederlandse bodem mee te nemen naar het buitenland. Als je weer in Nederland aankomt vanuit Griekenland, wordt er echter niet gecheckt of je archeologische voorwerpen hebt meegenomen van het buitenland. De Nederlandse douane heeft daarom een app ontwikkelt waarmee je kan zien wat je niet mag doen in het buitenland, waaronder voor kunstvoorwerpen. 

Bron: Hart van Nederland

Meer lezen
Tijdvakken
Thema's