Granieten torso en hoofd Ramses VI

Granieten torso en hoofd van farao Ramses VI 

Rijksmuseum van Oudheden

Verloren hoofd van granieten torso Ramses VI eindelijk terecht

Een ongeopende brief, die decennialang was vergeten, bracht Egyptologen Lara Weiss en Rob Demarée op het spoor van Ramses VI. De granieten torso van een beeld uit het Rijksmuseum van Oudheden (RMO) miste zijn hoofd, waarvan de locatie jarenlang een raadsel was. Dit mysterie is nu opgelost. De torso blijkt namelijk een match met een koningskop uit de verzameling van het Oriental Institute Museum in Chicago. 

De zoektocht van Weiss en Demarée begon met de ontdekking van een ongeopende brief uit 1987, in het archief van de onlangs overleden Egyptoloog prof. J.F. Borghouts. Daarin oppert Thomas Logan, destijds hoofdconservator van de Egyptische collectie van het Oriental Institute Museum, dat een kop van farao Ramses VI (1144-1137 v.Chr.) uit zijn collectie behoort tot een torso in het RMO. De brief is pas onlangs teruggevonden in de nalatenschap van prof. Borghouts. Na deze ontdekking, onderzochten Weiss en Demarée dit verder met behulp van het Oriental Institute Museum. 

Torso en hoofd horen bij elkaar

En inderdaad, meer dan 30 jaar na versturen van de brief, blijken de torso en de koningskop met zekerheid bij elkaar te horen. De breukvlakken van de torso en het hoofd passen namelijk precies. Verder zijn torso en hoofd gemaakt in precies dezelfde verhoudingen en bovendien loopt er een tekst in hiërogliefen, met lofzang op de koning, door vanaf het achterhoofd tot over de rug van de torso. 

Benen nog steeds vermist

Het beeld moet in het geheel zo’n 1.80m hoog geweest zijn. Waarschijnlijk stond het ooit in een tempel voor de god Amon in Thebe. Op een gegeven moment werd het in stukken geslagen, waarna hoofd, torso en benen van elkaar werden gescheiden. Het hoofd werd in 1929 in Egypte aangekocht voor het Oriental Institute Museum in Chicago. De torso is in Egypte gekocht door een kunstliefhebber uit Amsterdam (wanneer precies is niet bekend) en op 1 december 1941 doorverkocht aan het Rijksmuseum van Oudheden. Waar de benen van het beeld zich bevinden is nog niet bekend. 

De Leidse torso is tijdelijk te zien in de vaste tentoonstelling over Egypte, in elk geval tot zondag 28 februari 2021. 
 

Meer lezen