Keizers van Constantinopel door Kevin Lygo

Keizers van Constantinopel van Kevin Lygo 

Uitgeverij Omniboek

Keizers van Constantinopel

Keizers van Constantinopel van Kevin Lygo is een geïllustreerde geschiedenis van het Byzantijnse Rijk. Na de ondergang van het West-Romeinse Rijk bleef alleen het Oost-Romeinse Rijk over, dat later bekend werd als het Byzantijnse Rijk. In de late oudheid en de middeleeuwen besloeg dit keizerrijk een groot deel van het Middellandse Zeegebied. De hoofdstad was Constantinopel, het huidige Istanboel. In dit boek beschrijft Kevin Lygo aan de hand van de levens van de Byzantijnse keizers de geschiedenis van Byzantium.

Het Oost-Romeinse of Byzantijnse Rijk was een keizerrijk met als hoofdstad Constantinopel. In de late oudheid en de daaropvolgende middeleeuwen besloeg het een groot deel van het oostelijke Middellandse Zeegebied. Hoewel dit rijk 1100 jaar dominant in Europa was, is die geschiedenis hier altijd onderbelicht gebleven. Dit kleurrijk uit - gevoerde overzicht brengt die majestueuze maar turbulente historie via haar keizers – eveneens opperbevelhebber, staatshoofd en Gods vertegenwoordiger op aarde – weer volledig voor het voetlicht. Met zijn orthodox-christelijke geloof en zijn artistiek ongeëvenaarde kunst en bouwwerken zoals de Hagia Sophia was het rijk, met als stralend middelpunt Constantinopel, het huidige Istanboel, de vormgever van onze Europese beschaving. Ook nadat de islam het christendom overvleu - gelde, bleef het rijk dominant en transformeerde het uiteindelijk in het Ottomaanse Rijk. Elk geïllustreerd hoofdstuk versterkt het besef hoe dit Byzantijnse Rijk bijgedragen heeft aan onze Europese kunsten, wetenschappen, religie en recht.

Vanaf 1204, het jaar dat de kruisvaarders Constantinopel plunderden en het rijk op zijn retour raakte, kwam er een grote uittocht op gang van Byzantijnse intellectuelen en kunstenaars naar het steeds welvaren - der wordende Europa. Met name voor Italië betekende dit een belangrijke stimulans voor de Renaissance. Door de keizers als uitgangspunt te nemen vertelt kenner van islamitische en Byzantijnse kunst Kevin Lygo over de verschillende tijdperken, en dist hij smakelijke verhalen op over de keizers en keizerinnen, zeurende geleerden, eunuchen, despoten, generaals, boeren en burgers.

Over de auteur

Kevin Lygo is televisiedirecteur bij de Britse commerciële zender ITV. Daarvoor was hij succesvol directeur bij Channel 4 en hij be - gon ooit bij de publieke omroep BBC. Veel minder bekend in het Verenigd Koninkrijk is dat hij zeven jaar kunsthandelaar was in islamitische en Byzantijnse kunst. Ook bestierde hij jarenlang een galerie in Parijs. Lygo schreef al eerder twee boeken over islamitische kunst. Dit is zijn eerste boek dat naar het Nederlands vertaald is.

Meer informatie

Meer lezen