geschiedenis van verwarming

De resten van een Romeins hippocaustum in Ankara. 

Nosferatü (Photograph) [Public domain], via Wikimedia Commons

De geschiedenis van het verwarmen van een woning

Daan Couwenbergh

Tegenwoordig is het bezit van een verwarming de normaalste zaak van de wereld. Het is een basisbehoefte en een vanzelfsprekendheid. Toch weten weinig mensen iets over de geschiedenis van de kachel en het verwarmen van woningen. Waar men tegenwoordig een vuurtje stookt in zijn of haar vrije tijd, was het vroeger noodzakelijk om vuur te maken om de woning warm te krijgen.

Verwarming ontstaan in de Romeinse tijd

Wist je dat de Romeinen al centrale verwarming hadden? Koopman en ingenieur Gaius Sergius Orata ontwikkelde in de 2de eeuw v.Chr de eerste vorm van vloerverwarming. Hij noemde dit systeem het hypocaustum. Hij zou dit in eerste instantie hebben ontwikkeld om visvijvers te verwarmen. Vervolgens werd dit systeem ook toegepast bij thermen, andere openbare gebouwen en particuliere woningen. In Nederland kun je deze hypocaustvloeren ook nog bewonderen in de thermen van Heerlen en Maastricht.


Archeologie Online is van de makers van Archeologie Magazine. Meer weten over dit prachtige magazine? Ja graag!


Van openhaard naar kachel

Voor de 17e eeuw werd er gebruikgemaakt van een openhaard om een woning te verwarmen. Door het opbranden van hout werd het huis warm gehouden. Na de 17e eeuw kwam er de behoefte om grote fabrieken en kantoorpanden te verwarmen. Dat lukte simpelweg niet met een openhaard, dus werd de kachel ontwikkeld. Een kachel kent, in tegenstelling tot de open haard, een gesloten verwarmingssysteem. In de eerste kachels die in de 17e eeuw werden ontwikkeld, werd warmte gestookt in een gesloten gietijzeren kast. Sindsdien zijn er talloze andere kachels ontwikkeld, zoals de plattebuiskachel, de oliekachel en de gaskachel.

Het ontstaan van centrale verwarming

In 1819 werd de eerste cv-installatie aangelegd in een woonhuis in Londen. Nederland was in 1825 aan de beurt: toen werd er cv aangelegd in Huis Landfort in Gendringen. Tot aan de Eerste Wereldoorlog werd er alleen centrale verwarming aangelegd in openbare gebouwen zoals kantoren, ziekenhuizen en hotels. Ook een aantal rijke mensen konden het zich veroorloven om over te stappen op centrale verwarming. Pas na 1965, toen de welvaart toenam, kon ook het andere gedeelte van de Nederlandse bevolking zich centrale verwarming veroorloven. De belangrijkste voordelen van centrale verwarming zijn het gelijkmatig verdelen van de warmte over de verschillende ruimtes en de betere luchtkwaliteit in de verwarmde ruimtes. Daarnaast bespaar je een hoop kosten, omdat je met deze manier van verwarmen veel energie bespaart. In rap tempo ontstonden er nog meer vormen van verwarming. Denk hierbij aan luchtverwarming, stoomverwarming en warmwatersystemen.

Energie vergelijken

Sinds 2004 is hebben we in Nederland een vrije energiemarkt. Dit houdt in dat iedereen zelf een energieleverancier mag kiezen. Voor 2004 werd aan de hand van je woonplaats bepaald met welke energieleverancier je in zee moest gaan. Je kunt tegenwoordig ook heel makkelijk overstappen naar een andere aanbieder. Op veel verschillende vergelijkingssites kun je energieleveranciers checken op prijs, kwaliteit en duurzaamheid. Binnen een paar klikken en minuten ben je overgestapt.

Afbeelding:

Hypocaustum in Ankara. Door Nosferatü (Photograph) [Public domain], via Wikimedia Commons


Archeologie Online is van de makers van Archeologie Magazine. Meer weten over dit prachtige magazine? Ja graag!


Meer lezen