In de badhuizen werd een koud dompelbad en een hypocaustum gevonden.

Romeinse badhuizen ontdekt nabij Londen

In de badhuizen werd een koud dompelbad en een hypocaustum gevonden.Archeologen hebben recentelijk een aantal badhuizen opgegraven ten zuiden van Londen, nabij de rivier de Theems. Het gaat om een groot complex, inclusief een koud dompelbad en een hypocaustum, een Romeins systeem voor vloerverwarming.

Het onderzoek werd uitgevoerd als onderdeel van het Thameslink project. Dit enorme project zal in de loop van de komende zeven jaar veel verbeteringen aan de spoorwegen, -stations en treinen realiseren. Network Rail, de organisatie achter de spoorweginfrastructuur in Engeland, was grond aan het weghalen toen de badhuizen werden ontdekt.

De vondst is volgens de archeologen één van de opmerkelijkste op de South Bank sinds jaren. De opgraaflocatie ligt vlakbij de hoofdweg die leidt naar de oudste brug over de Theems. “Dit is een belangrijke vondst en biedt meer inzicht in de geschiedenis van Londens,” aldus Chris Place, archeoloog voor Network Rail. “Er is veel archeologisch werk gedaan in Southwark, dus we waren verbaasd om ruïnes met een dergelijke omvang te vinden.”

Southwark, het gebied waar de opgraving plaatsvond, was in de Romeinse tijd een grote en belangrijke nederzetting. Het is hetzelfde gebied waarin het graf van een vrouwelijke gladiator werd gevonden – een omstreden vondst waar nog steeds over gediscussieerd wordt. Zeker is dat het gebied onderdeel was van een Romeins district waar mensen heen konden voor entertainment, bordelen en spellen.

De archeologen zijn nog steeds bezig met de opgraving. Opmerkelijke vondsten worden uiteindelijk overgedragen aan het Museum van Londen.

Bron: The Guardian

Meer lezen

Tijdvakken

Thema's