Detail van de troon van Toetanchamon
Jerzy Strzelecki via Wikimedia Commons
5 van de grootste archeologische ontdekkingen
Iedere dag wordt er wel een archeologische ontdekking gedaan die ons meer inzicht biedt in het leven van mensen in het verleden, al is het maar over een heel klein en specifiek gedeelte van dat leven. Zo nu en dan doen archeologen echter ontdekkingen die een schat aan informatie opleveren, en die onze kennis over bepaalde volkeren en samenlevingen in één klap ontzettend verrijken. We hebben 5 van dit soort ontdekkingen voor je op een rijtje gezet.
-
De Dode Zee-rollen
De Dode Zee-rollen zijn een collectie van oude joodse geschriften van in totaal 981 verschillende manuscripten. Ze zijn ontdekt tussen 1947 en 1956 in 11 verschillende grotten in de buurt van de ruïnes van Qumran, een oude joodse nederzetting op de Westelijke Jordaanoever.
De teksten dateren uit een periode van ca. 250 voor Christus tot ca. 50 na Christus en zijn religieus van aard, zoals bijbelfragmenten, liturgische teksten, bijbelcommentaren of teksten over religieuze wetgeving. Vermoedelijk vormden de Dode Zee-rollen de inhoud van de bibliotheek van Qumran, waar destijds een joodse sekte leefde. Zo hebben archeologen en geschiedkundigen ontzettend veel kunnen leren over joodse tradities van meer dan 2000 jaar geleden en hebben ze veel nieuwe inzichten gekregen over hoe de bijbel tot stand is gekomen.
ARCHEOLOGIE ONLINE IS VAN DE MAKERS VAN ARCHEOLOGIE MAGAZINE, MEER WETEN OVER DIT PRACHTIGE MAGAZINE? KLIK HIER!
Één van de gevonden teksten
Osama Shukir Muhammed Amin
-
Het Terracottaleger
Eén van de visueel meest indrukwekkende archeologische vondsten aller tijden is het Terracottaleger van Qin Shi Huangdi (259 - 210 v.Chr.), de eerste keizer die over een verenigd China heerste. De ongeveer 800 terracotta-soldaten, 130 rijwagens en 600 paarden werden in 1972 gevonden nabij Xi’an in Centraal-China en zijn daar rond 210 v.Chr. neergezet bij het graf van de keizer. De terracottafiguren waren bedoeld om de keizer te beschermen in het hiernamaals. Opvallend is de grote aandacht die besteed is aan details. Zo heeft iedere soldaat een uniek gezicht. Het Terracottaleger heeft ons veel geleerd over hoe Chinese legers er 2200 jaar geleden uitzagen.
Het Terracottaleger
Publiek domein
-
De Steen van Rosetta
De Steen van Rosetta werd al in 1799 gevonden door een Franse officier tijdens Napoleon's expeditie naar Egypte. Het is een decreet van farao Ptolemaeus V Epiphanes (205 - 180 v.Chr.) opgeschreven in zowel hiërogliefen, Demotisch schrift als Grieks. Demotisch is een Egyptisch schrift dat gebruikt werd van ongeveer 600 v.Chr. tot 450 n.Chr.
In 1799 was Demotisch al ontcijferd, maar hiërogliefenschrift nog niet. Aangezien de teksten op de Steen van Rosetta grotendeels hetzelfde waren opgesteld in ieder schrift, vormden deze de sleutel tot het vertalen van hiërogliefen. In 1822 presenteerde de letterkundige Jean-François Champollion in Parijs de eerste volledige vertaling van de hiërogliefentekst, waardoor hij gezien wordt als de ontcijferaar van hiërogliefen.
De Steen van Rosetta
Publiek domein
-
Het graf van Toetanchamon
Toetanchamon (ca. 1333 - 1314 v.Chr.) is één van de bekendste farao’s uit de Egyptische geschiedenis, niet omdat hij een groot heerser was, maar omdat zijn graf ongeveer 3000 jaar lang ongeschonden bleef. Toen het graf werd ontdekt in 1922 stond het dus nog vol met koningsbeelden van ebbenhout, vergulde bankjes, albasten vazen, strijdwagens, bewerkte stoelen en als klap op de vuurpijl een gouden sarcofaag. Het duurde drie maanden om alle objecten in de schatkamer te categoriseren en fotograferen, en toen moest de eigenlijke grafkamer nog aan de beurt komen. Het vinden van een volledig intact graf van een farao is, gezien het grote aantal plunderingen in voorgaande eeuwen, zeer bijzonder.
Het gouden grafmasker van Toetanchamon
Roland Unger
-
De Schat van Staffordshire
In 2009 vond een Britse amateurarcheoloog met zijn metaaldetector een grote goud- en zilverschat, in een weiland in het Engelse graafschap Staffordshire. De Schat van Staffordshire bestaat uit ongeveer 5 kilo goud- en 1,3 kilogram zilverwerk (onder andere sieraden, munten en wapens) en heeft een waarde van bijna 4 miljoen euro. Waarschijnlijk is het begraven ergens tussen 650 en 675 n. Chr.
Volgens archeologen is de vondst van onschatbare waarde geweest voor het begrijpen van de Angelsaksische geschiedenis, aangezien het meer dan 60% van alle tot nu toe gevonden Angelsaksische voorwerpen omvat.
Slechts een klein gedeelte van de Schat van Staffordshire
Birmingham Museum and Art Gallery