grotschilderingen frankrijk

Schilderingen in de grotten van Lascaux

Prof saxx [Public domain] via Wikimedia Commons

5 keer prehistorische grotschilderingen in Frankrijk bezoeken

Daan Couwenbergh

In de prehistorie beschilderden de vroege mensen grotten met schilderingen van dieren, mensen en andere dingen die ze tegenkwamen. In Frankrijk zijn heel wat van deze schilderingen bewaard gebleven. Een aantal van die grotten kun je nog steeds bezoeken.

De Grotten van Gargas

In de Franse Pyreneeën, bij het plaatsje Aventignan liggen de Grotten van Gargas. Aan het begin van de twintigste eeuw werden in deze grotten resten van stenen gereedschap gevonden, maar nog veel opmerkelijker waren de schilderingen van vooral handafdrukken. Het grottenstelsel is tegenwoordig te bezoeken onder begeleiding van een gids.


Archeologie Online is van de makers van Archeologie Magazine. Meer weten over dit prachtige magazine? Ja graag!


Grotten van Chauvet

De Grotten van Chauvet in de Ardèche werden in 1994 ontdekt door drie speleologen. Al snel was duidelijk dat ze een bijzondere grot hadden gevonden. In de grotten vonden ze menselijke fossielen,  maar ook veel, heel veel schilderingen. Inmiddels zijn er zo’n duizend afbeeldingen geïnventariseerd, die zo’n 30.000 jaar oud waren. 20.000 jaar geleden werd de grot afgesloten door een steenlawine, tot de grot dus in 1994 weer werd ontdekt. Omdat de schilderingen erg kwetsbaar zijn, is besloten de grot niet open te stellen voor het publiek. Maar omdat het hier om zulke belangrijke en mooie vondsten gaat, was wel duidelijk dat het publiek de schilderingen op een of andere manier te zien moet kunnen krijgen. Daarom is een reconstructie van de grot gemaakt, die wél toegankelijk is voor toeristen. Zo kun je beleven hoe het is om door deze rijke galerij van prehistorische kunst te lopen. In de kunst-rot is zelfs de temperatuur en de luchtvochtigheid hetzelfde als in de echte grot.

De Grot van Lascaux

De grotten van Lascaux in de Dordogne zijn ook bekend. In 1940 werden hier schilderingen van zo’n 15.000 jaar oud ontdekt toen Marcel Ravidat per ongeluk de grot ontdekte nadat een boom was omgewaaid. In 1948 ging de grot open voor het publiek, maar al in de jaren ’50 bleek dat de grot ernstig te lijden had onder al dat bezoek. Daarom werd de grot gesloten en werden de schilderingen hersteld, een werk dat jaren kostte. Daarom werd in Lascaux besloten een replica van de grot te bouwen, zodat bezoekers de grotten konden bekijken, zonder dat de schilderingen meer schade op zouden lopen. Inmiddels is die replica ook alweer ‘oud’, en dus is er in 2016 een nieuwe versie van de replica geopend.

Grotten van Pech Merle

De grot van Pech Merle in de regio Lot is in 1922 ontdekt. De grot is beroemd om de schilderingen, voor de ‘pointillistische’ schildering van een paard is bekend. De schilderingen zijn 16.000 tot 25.000 jaar oud. Diep in de grot zijn ook voetafdrukken gevonden. Een experiment waarin werd geprobeerd de techniek waarmee geschilderd is, na te bootsen in de jaren ’90, suggereerde dat de schilders misschien wel een speciale techniek met spuug hebben gebruikt om hun schilderingen te maken. De grot is (deels) te bezoeken, samen met het bijbehorende museum. De Grot van Pech Merle heeft ook bijzondere druipsteenformaties.

Grotten bij Arcy-sur-Cure

In de grotten van Arcy-sur-Cure, in een bocht van de rivier de rivier de Cure, schuilden al Neanderthalers. Het gaat hier niet om één grot, maar om een aantal grotten die in de steile oever aan in een buitenbocht van de rivier liggen. Een aantal van die grotten zijn tot in de middeleeuwen gebruikt door de bewoners van het gebied. Een tijdlang waren de grotten zelfs heilig. De schilderingen in de grotten van Arcy-sur-Cure werden in de eerste helft van de twintigste eeuw werden ontdekt, onder een laagje kalk dat zich op de wanden van de grot had afgezet. De grotten zijn te bezoeken.

De grotten bezoeken

Veel grotten met prehistorische schilderingen zijn dus te bezoeken. Om de schilderingen zo veel mogelijk te beschermen, zijn er echter grenzen gesteld aan het aantal bezoekers dat op een dag een grot in mag daarom is het raadzaam om je bezoek van te voren te reserveren. Ook liggen de grotten soms wat afgelegen. Om tocht dichtbij de grotten te zitten, kan je een huis huren in Frankrijk, in de buurt van de grotten die je wil bezoeken.


Archeologie Online is van de makers van Archeologie Magazine. Meer weten over dit prachtige magazine? Ja graag!


Meer lezen