Zweedse steentijdvondst schept nieuw licht op jagers-verzamelaars

In de Zuid-Zweedse provincie Skåne hebben geologen en archeologen visnetten en een gebroken schoffel gevonden van 9.000 jaar oud in een voormalige lagune. Dat meldt de Universiteit van Lund. Door de vondst wordt vermoed dat men in de steentijd langer op een plek leefde dan aanvankelijk werd gedacht.

Bleven mensen langer op één plek?

Archeologen vermoeden door de vondst dat er meer mensen leefden in Zuid-Zweden dan gedacht en dat men meer aan de kust in Skåne en Blekinge leefde. Vermoedelijk woonde men slechts enkele meters van de lagune vandaan. Hansson hoopt dat verder onderzoek daar over uitsluitsel geeft. Eerder werden verder landinwaarts gelijkwaardige vondsten gedaan bij nederzettingen, maar bij Österlen is er tot dusverre geen nederzetting gevonden.

Visnetten en gebroken schoffel

De visnetten en een gebroken schoffel werden gevonden in de zeebodem nabij Österlen in de Zweedse provincie Skåne. De vindplek lag in de steentijd boven water, maar daarna steeg de zeespiegel en kwam het gebied onder water te staan. Volgens geoloog Anton Hansson van de Universiteit van Lund zijn er in Noord-Europa nooit eerder zulke oude netten gevonden. In de schoffel zit een barst en bovendien staan er enkele strepen op waarvan de betekenis onbekend is.

Meer archeologie ontdekken? Lees Archeologie Magazine! Ga mee op ontdekkingstocht en neem nu een voordelig abonnement op Archeologie Magazine: 1 jaar voor slechts € 19,95,-.

Bronnen:
aftonbladet.se Visplek in lagune
lu.se Steentijd op de zeebodem

Afbeeldingen
pixabay.com Steentijd

Meer lezen
Tijdvakken
Landen