Zilveren munt gevonden bij nieuw tramspoor

Duizend jaar oude scherven van aardewerk, een halve zilveren munt en ijzeren nagels. Dat zijn de meest recente resultaten van een opgraving bij een nieuw tramspoor in de Zweedse stad Lund. Dat meldt Sydsvenskan.

Oostzeekeramiek
Het gaat om zwart aardewerk en Östersjökeramiek (Oostzeekeramiek), een keramieksoort die voorkomt rond de Oostzee. De ijzeren nagels werden gebruikt om kisten voor doden dicht te maken. Hoe oud de halve zilveren munt is, moeten archeologen nog onderzoeken. Wel verkeert de munt nog in een goede staat.

Skeletten uit zestiende eeuw
Een paar dagen voor de vondst werden skeletdelen gevonden die vermoedelijk stammen uit de zestiende eeuw. Hoogstwaarschijnlijk voor de reformatie, denken archeologen. Meer gaten zijn gegraven om verder te zoeken. De schachten zijn ongeveer 1,60 meter breed en vijftien meter lang.

Tramspoor
De vondsten zijn gedaan bij de Allhelgonakerk in Lund waar een nieuw tramspoor komt. De gevonden voorwerpen zijn kleine ontdekkingen in de zoektocht naar overblijfselen van de Sankt Olofs kerk. In juni hebben archeologen van de provincie Skåne goedkeuring gekregen om te zoeken naar de kerk. Aanleiding voor de zoektocht zijn gevonden graven, maar ook de tramlijn die er binnenkort gaat komen.

Afgelopen zomer is ingestemd voor een nieuw tramspoor in Lund. Het spoor zal deels langs een gebied lopen dat in de middeleeuwen bewoond was. Daar staat ook de Allhelgonakerk. In dat gebied zijn archeologen nu aan het zoeken. De grond waarop gezocht wordt bevindt net buiten de grenzen van een middeleeuwse stadsmuur.  

Bronnen
sydsvenskan.se Zilveren munt gevonden

Meer lezen

Tijdvakken

Landen