Geen foto

Zezva en Mzia zetten de menselijke geschiedenis op de kop

Een gereconstrueerde Homo erectus.De archeoloog die in Georgië tussen 1991 en 2007 overblijfselen van een aantal mensen heeft gevonden, beweert dat de menselijke geschiedenis van de Homo erectus in Afrika zeer waarschijnlijk anders is verlopen dan tot nu toe wordt aangenomen. De botten zouden minstens 1,75 miljoen jaar oud zijn, wat het eeuwenoude stel - genaamd Zezva en Mzia - de allereerste inwoners van Europa en Azië zou maken.

De gangbare mening over de migratie van de eerste mensachtigen naar Europa is dat ze waren vertrokken vanuit Afrika en behoorden tot de Homo erectus, een mensenras met grote hersenen en een lichaambouw gelijk aan die van de moderne mens. Deze theorie wordt nu  in twijfel getrokken door David Lordkipanidze,  de archeoloog die de botten heeft gevonden en de directeur van de Georgian National Museum.

Tussen 1991 en 2007 zijn er overblijfselen van zes oeroude mensen gevonden. Ze worden de Dmanisi mensen genoemd en zouden kleinere hersenen en lichamen hebben dan de Homo erectus. De eerst gevonden van de Dmanisi, Zezva en Mzia, worden gereconstrueerd door kunstenaars door middel van klei en haar. “Dmanisi mensen zijn ofwel de eerste representatieven van de Homo erectus,” zegt Lordkipanidze. “Ofwel voorouders van de homo erectus.”

In 2002 werd er een artikel over de Dmanisi mensen geschreven in Science, dat hier te lezen is. Lordkipanidze zegt dat er meer verslagen naar het blad zijn gestuurd. Daarnaast wuift hij de meningen van sceptici weg die zeggen dat dit simpelweg een verzonnen verhaaltje is om van Georgië een grotere toeristische trekpleister te maken.

Bron: Bloomberg

Meer lezen
Tijdvakken
Landen