Geen foto

Zeldzame vondst gedaan van een 2200 jaar oude strijdwagen

Onderdelen van een strijdwagenStudenten van het archeologie departement van de University of Leicester hebben overblijfselen gevonden van strijdwagen uit de 2e of 3e eeuw v.Chr.  De ontdekking werd gedaan op het ‘Burrough Hill Iron Age’ opgravingsterrein, in Leicestershire. Sinds 2010 doet de universiteit daar al opgravingen, maar nog niet eerder kwam zo’n zeldzame vondst naar boven.

Strijdwagen

De vondst bevat onder andere armaturen van een strijdwagen uit de ijzertijd en andere paardenwerktuigen, zoals een roskam en twee werktuigen die waarschijnlijk zijn gebruikt bij de verzorging van de hoeven. Volgens de archeologen kunnen de gevonden stukken gemakkelijk worden herkend als een complete, bij elkaar passende, set. Waarschijnlijk werden de voorwerpen begraven als religieus offer. Bovenop de gevonden voorwerpen lag namelijk een laag as, wat duidt op een verbrandingsoffer.

Hoge status

De archeologen gaan ervan uit dat de strijdwagen van een persoon is geweest met een hoge status, zoals een edelman of andere krijger. De stukken zouden daar zijn begraven om de ingang van een nieuw jaargetijde aan te merken, of om de ontmanteling van een fort dat daar heeft gestaan, te eren. Aan de manier waarop de voorwerpen zijn gevonden, concluderen de archeologen dat deze voor verbranding in een doos gestopt  zijn.

Onderzoek

De voorwerpen zijn overgebracht naar de University of Leicester, waar ze verder worden onderzocht. Tussen 18 oktober en 13 december zullen de voorwerpen echter eerst te zien zijn in het plaatselijke Melton Carnegie Museum in Leicestershire. Na onderzoek hopen de archeologen dat de voorwerpen ergens anders een permanente plek kunnen krijgen.


Bron: horsetalk.co.nz

Afbeelding: Yelkrokoyade

Meer lezen
Thema's