Postduif

Twee leden van het Zwitserse leger die een brief vastmaken aan een postduif tijdens de Eerste Wereldoorlog

Wikimedia Commons

Zeldzame postduifbrief uit Eerste Wereldoorlog gevonden

Wandelaars bij het Franse plaatsje Ingersheim in het oosten van Frankrijk deden in een opmerkelijke vondst. Ze vonden een kleine capsule met daarin een brief, hoogstwaarschijnlijk in 1916 verloren door een postduif. De brief bevat een bericht van een Duitse soldaat aan een officier.

De brief werd opgestuurd naar het nabijgelegen Le Lingemuseum in Orbey, dat toegewijd is aan de zeer bloedige slag bij Le Linge tijdens de Eerste Wereldoorlog. In het museum is de brief door Dominique Jardy, een curator bij het museum, samen met een Duitse kennis ontcijferd. Jardy noemde de vondst “zeer zeldzaam.”

Peloton Potthoff onder vuur

De brief is geschreven door een Duitse soldaat die gestationeerd was in Ingersheim, een plaatje dat destijds in Duitsland lag maar tegenwoordig onderdeel is van het Franse departement Grand Est. "Peloton Potthoff kwam onder vuur te liggen bij de westelijke grens van het exercitieterrein", schreef de soldaat. "In het Fechtwald is een half peloton buiten gevecht gesteld. Onder felle tegenstand trekt Peloton Potthoff zich terug." Door het slecht leesbare handschrift is de brief moeilijk te lezen. Daarom is nog niet helemaal zeker welke datum op de brief vermeld staat. Jardy denkt dat de brief hoogstwaarschijnlijk in 1916 is geschreven. 


Archeologie Online is van de makers van Archeologie Magazine, meer weten over dit prachtige magazine? Klik hier!


Het belang van postduiven

Postduiven speelden een belangrijke rol in het doorgeven van berichten tijdens de Eerste Wereldoorlog. Door hun snelheid en bereik waren ze hier perfect geschikt voor. De duiven waren een geliefd doelwit voor scherpschutters, aangezien de duiven vaak belangrijke berichten over troepenmanoeuvres bij zich droegen. Sommige duiven kregen aan het einde van de oorlog zelfs een medaille voor hun verdiensten.  

Bronnen: NDTV, NOS.


Wil je op de hoogte blijven van de meest interessante archeologische ontdekkingen? Schrijf je in voor onze nieuwsbrief, en volg ons op Facebook, dan mis je niks!


Meer lezen
Tijdvakken