Geen foto

Wrak van door Nederlanders verslagen schip ontdekt

Schilderij van de ondergang van de SvardetEen onderzoeksteam heeft vermoedelijk het wrak gevonden van het Zweedse oorlogsschip Svardet, dat in 1676 door een alliantie van Nederland, Denemarken en Noorwegen tot zinken werd gebracht.

Uit onderzoek naar monsters van het hout is gebleken dat het om een zeventiende-eeuws schip gaat. Daarnaast ontbreekt de achtersteven van het schip, wat de kans groter maakt dat het hier om de Svardet gaat. Dit schip zou namelijk gezonken zijn na een explosie op de achtersteven.

Het wrak van het vijfentwintig meter lange schip werd gevonden op een diepte van vijftig tot honderd meter, nabij het Zweedse eiland Öland. Dit is niet het eerste goed geconserveerde scheepswrak wat in de Oostzee wordt teruggevonden. Dit komt omdat één van de grootste bedreigingen van scheepswrakken, de op hout beluste paalworm, in de Oostzee nauwelijks voorkomt.

Als het hier inderdaad om de Svardet gaat, is dit het vierde grote oorlogsschip uit de zestiende en zeventiende eeuw dat in de Oostzee is teruggevonden. Eerder dit jaar ontdekte hetzelfde onderzoeksteam niet ver van de vindplaats van de Svardet het zestiende-eeuwse oorlogsschip Mars. In 1981 werd het partnerschip van de Svardet, de Kronan, teruggevonden met meer dan dertigduizend archeologische voorwerpen aan boord. Op de bodem van de haven van Stockholm werd in de jaren zestig het zeventiende-eeuwse oorlogsschip Vasa ontdekt.

De slag bij Öland, waarbij de Svardet tot zinken werd gebracht, was onderdeel van de Schoonse Oorlog (1675-1679). In deze oorlog streden veel landen om de macht in het Oostzeegebied. Nederland had samen met Denemarken-Noorwegen een bondgenootschap gesloten tegen Zweden. In 1676 versloeg een vloot van deze coalitie onder leiding van Cornelis Tromp de Zweedse vloot.

Lees een uitgebreid achtergrondartikel over de Svardet en de Schoonse Oorlog bij onze collega's van ISGeschiedenis.nl.

(Bron: www.buitenland.nieuws.nl)

Meer lezen
Tijdvakken
Landen