Wrak Brits poolschip HMS Terror gevonden in Canadese wateren

Het wrak van het Britse oorlogsschip de HMS Terror is 168 jaar nadat het zonk in nagenoeg perfecte staat teruggevonden in het poolgebied ten noorden van Canada. De HMS Terror ging verloren tijdens een poolexpeditie van de Britse ontdekkingsreiziger Sir John Franklin. Met de vondst van het wrak wordt het mysterie van de verdwijning van het schip opgelost en komen er nieuwe feiten boven water over de mislukte expeditie.

Poolexpeditie van de HMS Terror

De HMS Terror was eens onderdeel van een poolexpeditie van de beroemde Britse onderzoeker Sir John Franklin. John Franklin kreeg de opdracht om in het Canadese Noordpoolgebied de Noordwestelijke Doorvaart te vinden. Een route die de Atlantische Oceaan en de Grote Oceaan bovenlangs Canada voor de scheepvaart zou verbinden. Franklin slaagde echter niet in zijn missie, van hem en zijn 129 bemanningsleden werd nooit meer iets vernomen. De HMS Terror verdween samen met een ander groot schip, de HMS Erebus in 1845. De verdwijning van deze twee schepen, inclusief bemanning, heeft in de geschiedenis al tot meerdere zoektochten geleid. In de jaren 1848-1859 werd fanatiek gezocht naar de schepen. Ze werden niet gevonden, wel werd de Noordwestelijke Doorvaart gevonden tijdens deze eerste zoektocht. In 2014 werd de HMS Erebus gevonden en twee jaar later werd de HMS Terror zo’n 130 kilometer verderop ook gevonden.

Ontdekking van het wrak

Wetenschappers kwamen op het spoor van het wrak door een tip van een Inuït inwoner uit de streek. Zeven jaar geleden zag hij tijdens het vissen een mast boven de ijsmassa uitsteken. Toen onderzoekers dit verhaal hoorden besloten leden van Artic Research Foundation om in het aangewezen gebied op onderzoek uit te gaan. Al snel vonden ze op 24 meter diepte het wrak van de HMS Terror. Door het ijswater was het schip in nagenoeg perfecte staat bewaard gebleven. Door middel van moderne duiktechnologieën is het de onderzoekers gelukt om camerabeelden te maken aan de binnenkant van het wrak. Deze beelden geven een uniek inkijkje in het leven aan boord van de poolexpeditie, bijna 170 jaar geleden. Het schip is nog in zulke goede conditie dat het glas in drie van de vier hoge ramen in het achterschip nog heel is. Dit laat niet alleen unieke details van een oud schip zien, maar betekent ook dat het schip waarschijnlijk  langzaam gezonken is. Momenteel zijn wetenschappers nog bezig met verder onderzoek en hopen in de toekomst nieuwe conclusies te kunnen verbinden aan vondsten.

Bronnen

en.wikipedia.org, HMS Terror (1813)
theguardian.com, HMS Terror wreck
edition.cnn.com, HMS Terror ship found
nu.nl, Poolschip HMS Terror gevonden
historiek.net, Brits schip poolexpeditie John Franklin gevonden

Afbeelding

upload.wikimedia.org, HMS Terror 1837

Meer lezen

Tijdvakken

Landen