Wederom een hunebed vernield

Het duizenden jaren oude grafmonument D15 in Loon is begin juli 2016 vernield. Een van de dekstenen werd door vandalen van het prehistorische monument getild. Er is inmiddels aangifte gedaan.

Vandalisme

Hunebedden zijn al lange tijd onderhevig aan vandalisme. In 2015 werd een hunebed bij Emmen bespoten met verf en bij een hunebed in het Strubben Kniphorstbosch werd brand gesticht. De hunebeddenbeheergroep is machteloos.

Beschermen

Hoe kunnen de grafmonumenten beschermd worden tegen vernieling? Ze liggen vaak op afgelegen plekken. Voor de beleving van het publiek is het niet wenselijk dat er een omheining komt of dat de monumenten verdwijnen onder een berg zand. Een echte oplossing voor het probleem is er niet als de toeristische en publieke functie in stand gehouden moet worden. Gelukkig kan het beschadigde hunebed in Loon hersteld worden.

Hunebed D15

In 1918 onderzocht A . van Giffen het hunebed. Na duizenden jaren is het nog steeds relatief compleet. Er zijn nog 18 van de 23 kransstenen over. Ook alle draag- en sluitstenen zijn nog aanwezig en de poort is compleet. Vier van de vijf dekstenen liggen nog op het hunebed. Bij dit hunebed is een groot stuk brons en een beker uit de klokbekercultuuur gevonden en een aardewerken bootje uit de 5e of 6e eeuw na Chr. 

nl.wikipedia.org/wiki/D15_

www.dvhn.nl/drenthe/

Meer lezen
Tijdvakken
Landen