Geen foto

Vroegste bewijs van menselijk geweld in de prehistorie

De schedel vertoonde een wond die is genezen voordat de persoon stierf. Beeld BBNa onderzoek op een schedel uit China is het oudste bewijs van menselijk geweld aan het licht gekomen. De persoon leefde 150.000 tot 200.000 jaar geleden en liep een verwonding op aan zijn hoofd, waarschijnlijk veroorzaakt door een projectiel. Zijn schedel vertoont bewijs dat de wond genezen is en het niet de oorzaak van overlijden was.

Het geslacht van de prehistorische jager-verzamelaar is onbekend, hoewel onderzoekers wel konden concluderen dat de verwonding geheel genezen was op het moment van overlijden. “Er zijn oudere gevallen bekend van kneuzingen en letsels,” aldus Erik Trinkaus, één van de auteurs van het onderzoeksverslag. “Maar voor zover ik weet is dit de eerste keer dat de meest logische interpretatie is dat iemand een klap voor zijn kanis heeft gekregen - cru gezegd.”

De schedel is in 1958 gevonden in een grot nabij de plaats Maba, in het zuiden van China. Voordat het geraamte werd begraven heeft een groot knaagdier, waarschijnlijk een stekelvarken, op het bot geknaagd. Daardoor is een groot deel van het gezicht verdwenen. De onderzoekers vonden een ingedeukt gedeelte bij de rechterslaap van de schedel. Volgens Trinkaus was dit veroorzaakt door een inslag die ‘erg gericht’ was. Een klap met een stenen kei is het meest waarschijnlijk.

Archeologische inzichten

De indeuking van de wond in de schedel is nog goed zichtbaar. Beeld BBC“Eén van de problemen is dat deze mensen een zwaar leven leidden,” legt de onderzoeker uit. “Ze moesten van dichtbij jagen op middelmatige tot grote wezens. Als je een speer in een dier steekt, vindt het dier dat vaak niet leuk. Ze trappen en vechten terug en veel van deze dieren hadden horens en geweien. Dus kunnen we een jachtincident uitsluiten? Nee, maar het is minder waarschijnlijk dan dat de persoon op de zijkant van zijn hoofd is geraakt met een projectiel.”

Het onderzoek verschaft volgens Tinkaus belangrijke inzichten in het prehistorische leven. Het feit dat de wond genezen was voordat de persoon overleed, zou aanduiden dat er niet alleen gevochten werd, maar dat mensen indertijd ook voor elkaar zorgden.

De schedel is afkomstig van een voorouder van de moderne mens. Het is echter niet gedefinieerd van welke soort hij of zij is, hoewel het duidelijk is dat de soort leefde toen de Neanderthalers Europa domineerden. Volgens onderzoekers is het mogelijk dat de persoon toebehoorde aan de Denisovans, een mensenras waar men alleen op basis van DNA-analyses iets van weet.

Bron: BBC News

Meer lezen
Landen