Geen foto

Vroegmiddeleeuws slagzwaard gevonden in de Vecht

Van 11 juni tot en met augustus 2013 is in het Rijksmuseum van Oudheden een vroegmiddeleeuws slagzwaard te bewonderen. Het zwaard is gevonden tijdens baggerwerkzaamheden van de Vecht bij Maarssen. Bij de tentoonstelling in het museum zijn ook andere vondsten te zien die zijn gevonden bij de baggerwerkzaamheden.

Spatha

Het slagzwaard dateert uit ongeveer achthonderd na Christus en is gemaakt van verschillende lagen ijzer en staal. Het wordt ook wel een spatha genoemd. Het dragen van een spatha was in de middeleeuwen een teken van status en macht, aangezien alleen mannen van hoge rang het wapen in bezit mochten hebben.

Verschillende vondsten

Bij het uitbaggeren werden er verschillende vondsten gedaan verspreid over allerlei perioden. Er zaten bijvoorbeeld objecten tussen uit de Romeinse tijd, de middeleeuwen, maar ook uit de Tweede Wereldoorlog.

Waternet

De vondsten werden gedaan door Waternet en zijn overgenomen door de archeologische instelling ADC ArcheoProjecten uit Amersfoort. Waternet is onderdeel van Waterschap Amstel, Gooi en Vecht en hierdoor verantwoordelijk voor het schoonmaken van de Vecht. Verwacht wordt dat Waternet in 2015 klaar is met het uitbaggeren.

Tentoonstelling

De vondsten worden gepresenteerd van 11 juni tot en met augustus tijdens een tentoonstelling in het Rijksmuseum van Oudheden in Leiden. Na deze tentoonstelling worden ze opgenomen in een andere tentoonstelling die vervolgens door de Vechtregio reist.

Meer informatie over de tentoonstelling en de prijzen is te vinden op de website van het Rijksmuseum van Oudheden.

Meer lezen