Geen foto

Voorwerp uit bronstijd gevonden op archeologische site Alaska

Tot nu toe is er nog nooit een bronzen voorwerp in Alaska gevonden. Onderzoekers van de universiteit van Colorado vonden het voorwerp in een historische Eskimo woonplaats, hoewel het wordt gedacht dat het bronzen artefact uit Oost-Azië stamt.

Het betreft een klein bronzen handvat dat vast zat aan een ring, hoewel die ring is afgebroken. Het voorwerp is ca. vijf bij drie centimeter en het wordt gedacht dat het een gesp is geweest. De vondst werd afgelopen augustus gedaan door John Hoffecker en zijn team tijdens een opgraving van een eeuwenoud huis dat door Inupiat Eskimo’s in de zijkant van een richel bij kaap Espenberg is gebouwd.

De vorm van het voorwerp duidt aan dat het gefabriceerd is in een mal. Een stuk leer om het handvat werd gedateerd op 600 na Christus, hoewel het voorwerp mogelijk ouder is. “Ik was helemaal verbaasd,” aldus Hoffecker. “Het voorwerp blijkt honderden jaren ouder te zijn dan het huis dat we aan het opgraven waren.” De onderzoekers geloven dat de gesp gebruikt werd als ornament voor een harnas of paard, hoewel ze enkel kunnen speculeren.

Hoffecker denkt dat het voorwerp zijn origine kent in het zuiden van Siberië, waar mensen enkele duizenden jaren geleden met brons begonnen te werken. Via handel zou het in Alaska terecht zijn gekomen. Een andere optie is dat de Inupiat Eskimo’s het meebrachten uit Siberië. Het wordt namelijk gedacht dat die Eskimo’s in ca. 500 na Christus uit Siberië naar Alaska migreerden.

Beringlandbrug

Het Beringlandbrug gebied aan het einde van de laatste ijstijd, ca. 11.500 jaar Kaap Espenberg ligt op het schiereiland Seward. Dit eiland ligt te midden van de Beringstraat, de zeestraat tussen Alaska en Siberië. Tijdens de laatste ijstijd vormde Seward een onderdeel van de Beringlandbrug die Azië en Noord-Amerika met elkaar verbond. De landmassa werd mogelijk door mensen van 14.000 jaar terug gebruikt als een manier om te migreren. De Beringlandbrug is hedendaags een natuurreservaat.

De Inupiat Eskimo’s maken onderdeel uit van de Eskimo’s die in gebieden als Alaska, Siberië en Canada wonen. Op de archeologische site van de kaap zijn talloze voorwerpen gevonden, waaronder zeehond harpoenen, speren om te vissen, een koperen naald, messen, pijlpunten gemaakt van een gewei, een schep gemaakt van walvisbot, keramiek en zelfs speelgoed bogen en harpoenen.

Bron: Science Daily

Meer lezen