Wolf

Een grijze wolf (Canis lupus)

U.S. Fish & Wildlife Service, publiek domein.

Voedsel delen hielp waarschijnlijk bij domesticeren van wolven

We weten dat de mens al zo’n 11.000 jaar geleden, aan het einde van de laatste ijstijd, beschikte over gedomesticeerde honden. Hoe deze jager-verzamelaars er in zijn geslaagd een wild dier als de wolf te veranderen in de trouwe compagnon zoals we honden vandaag de dag kennen is niet geheel duidelijk. Onderzoeker Maria Lahtinen en haar collega’s komen met een nieuw inzicht: de mens deelde zijn voedsel.

Hun theorie, gepubliceerd in Scientific Reports, is gebaseerd op een eenvoudige berekening van de calorische waarde van prooidieren waar zowel mensen als wolven op joegen, tijdens de laatste ijstijd van ongeveer 29.000 jaar tot 14.000 jaar geleden. Denk hierbij bijvoorbeeld aan herten, elanden en paarden.


Archeologie Online is van de makers van Archeologie Magazine, meer weten over dit prachtige magazine? Klik hier!


Carnivoor dieet

Waarschijnlijk moest de mens tijdens strenge winters overleven op een bijna geheel volledig carnivoor dieet, aangezien plantaardig voedsel dan nauwelijks beschikbaar was. Het verteringsstelsel van de mens is hier echter niet helemaal voor geschikt. Waarschijnlijk verkozen mensen daarom ook liever vettig vlees in plaats van mager, eiwitrijk vlees.

Van competitieverlaging tot compagnon

Volgens Lahtinen en haar collega’s gaven vrijwel alle prooidieren, waarop zowel mensen als wolven joegen, meer eiwitten af dan de mensen konden consumeren. Wolven kunnen juist goed overleven op een dergelijk proteïnerijke dieet. Daarom zou het goed kunnen dat tijdens strenge winters de mens magere stukken vlees deelde met wolven, om zo ook competitie met hen te verminderen. We weten in ieder geval dat onze prehistorische voorouders interactie aangingen met roofdieren in hun omgeving. Zo zijn er meerdere roofdierkarkassen gevonden die sporen vertonen van rituele slachting, zoals het verwijderen van het brein. Ook zijn er resten van prehistorische wolven gevonden die door mensen begraven zijn. 

Het feit dat mensen hun vetarme vlees deelden of misschien zelfs alleen maar achter lieten, heeft ertoe kunnen leiden dat wolven dociel werden, waarna ze gevangen werden en als last- en jachtdier gebruikt konden worden. Door deze coëxistentiele relatie konden de dieren over het verloop van vele generaties nog verder gedomesticeerd worden, tot ze uiteindelijk de vorm zouden aannemen die wij zo goed kennen als huisdieren.

Bron: Scientific Reports.


Archeologie Online is van de makers van Archeologie Magazine, meer weten over dit prachtige magazine? Klik hier!


Meer lezen