Een afbeelding van twee vrouwelijke strijders tijdens een zeestrijd. Olaus Magnus, Historia de Gentibus Septentrionalibus, 1555
Leos Friend, via Wikimedia Commons
‘Vikingvrouw’ uit Deens graf mogelijk Slavisch
Een ‘Vikingvrouw’ gevonden in een graf op het Deense eiland Langeland is misschien helemaal niet Scandinavisch, de vrouw zou mogelijk een Slavische afkomst hebben. Het graf was al eerder gevonden, maar nieuw onderzoek, onder andere naar de bijl gevonden in het graf, onthult nieuwe aanwijzingen over de afkomst van de vrouw.
Een Slavische bijl
In een artikel van Science in Poland wordt het onderzoek van de archeoloog Dr. Leszek Gardeła beschreven. De archeoloog onderzocht de bijl gevonden in een oud graf van een vrouw. Volgens Gardeła suggereren zowel de bijl als de manier waarop de vrouw is begraven dat zij afkomstig is uit een gebied in het huidige Polen, wat haar Slavisch zou kunnen maken.
De archeoloog noemt het feit dat een Slavische vrouw op een Deens eiland begraven ligt niet opmerkelijk. Het eiland zou ten tijde van de middeleeuwen en mix van zowel Slavische als Scandinavische elementen zijn geweest. Wel toont recent onderzoek aan dat de Slavische aanwezigheid toch groter was dan voorheen gedacht.
Het graf
Het graf van de vrouw is ontdekt in een begraafplaats op het Deense eiland Langeland. Een Arabische munt gevonden in het graf stamt uit de 10de eeuw, waardoor archeologen er van uit gaan dat het graf rond de duizend jaar oud is. Het was ook het enige graf op de begraafplaats waarin wapens gevonden werden.
Vrouwen als strijders
Dit is niet de eerste keer dat er wapens in de graven van vrouwelijke ‘Vikingen’ zijn gevonden. Zo bleek een skelet gevonden in Zweden aan het einde van de negentiende eeuw ook van een vrouw te zijn. Jarenlang werd er gedacht dat dit het skelet van een man was. Botonderzoek toonde uiteindelijk aan dat het toch echt om een vrouw ging. In dit graven lagen ook wapens, zoals een graf, een speer en een bijl.
Of de vrouwen inderdaad strijders waren, blijkt moeilijk te achterhalen. Vaak is de doodsoorzaak moeilijk vast te stellen en bestaat er de mogelijkheid dat de wapens specifiek voor de begrafenis zijn gemaakt, aldus Dr. Gardeła. Hij trekt de conclusie dat vrouwen af en toe wapens gebruikten, maar dat dit geen vaak voorkomend verschijnsel was.
Bron:
- Scienceinpoland.pap.pl: Polish researcher identified possible grave of Slavic warrior woman in Denmark
Afbeelding:
- Een afbeelding van twee vrouwelijke strijders tijdens een zeestrijd. Olaus Magnus, Historia de Gentibus Septentrionalibus, 1555. Leos Friend, via Wikimedia Commons