In Birka vonden archeologen eind negentiende eeuw het vikinggraf.

Dode Vikingstrijder blijkt vrouw

In Birka vonden archeologen eind negentiende eeuw het vikinggraf.

Een bijzondere ontdekking in Zweden. Archeologen kwamen erachter dat het skelet van een Viking die al in de achttiende eeuw is gevonden, van een vrouw is. Dit is opmerkelijk, want historici gingen er al die tijd van uit dat het om een graf van een man ging.

Het graf werd al aan het eind van de negentiende eeuw gevonden in Birka, een plaats vlakbij Stockholm. Het sterk verdedigde Birka was ruim tweehonderd jaar een belangrijke handelsplaats voor de vechtlustige Vikingen, die tussen 800 en 1100 grote delen van Noord- en Noordwest-Europa plunderden.

Botonderzoek

Vrouwen vochten sporadisch mee, vechten was dus vooral bestemd voor mannen. Onderzoekers gingen er daarom al die tijd vanuit dat het skelet van een man was. Wetenschappers trokken deze bewering in twijfel, omdat het skelet brede heupen en verfijnde jukbeenderen had. Na botonderzoek kwam naar voren dat het om een vrouw ging.

Legeraanvoerster

Zweedse archeologen troffen in het graf een speer, een bijl en een zwaard aan. Ook werden er twee paardenskeletten gevonden. Uit onderzoek naar het gebit  bleek dat de vrouw veel moet hebben gereisd. De vrouwelijke strijder had volgens de archeologen een hoge titel, waarschijnlijk was zij een aanvoerster in de strijd. In het graf werd namelijk ook een soort bordspel gevonden. Dit werd gebruikt om aanvalstactieken en strategieën te bedenken. De Vikingvrouw is volgens de onderzoekers rond het jaar 1000 na Christus overleden. Ze moet rond de dertig jaar zijn geworden.

Rolverdeling man en vrouw

Ondanks dat de pijl en boog vooral voor de Vikingman werd gebruikt, waren vrouwen niet geheel onzichtbaar. Historici ontdekten recent dat rondtrekkende Vikingen hun gezin meenamen op reis, waardoor ze alsnog bij de gevechten betrokken waren. Geschiedkundigen gingen er tot dan toe van uit dat mannen met lokale vrouwen trouwden.

Afbeelding:

By user:Fred J (Own work. Based on image:sweden from cia.png) [CC BY 1.0 (http://creativecommons.org/licenses/by/1.0)], via Wikimedia Commons

Bronnen:

www.su.se/An officier and a gentlewoman from the viking army in Birka

Historianet.nl/Noormanen namen hun vrouw mee op reis

Metronieuws.nl/vikingstrijder blijkt eeuw na opgraving vrouw

https://nos.nl/artikel/2192248-eeuw-na-opgraving-blijkt-vikingstrijder-een-vrouw.html

Nos.nl/eeuw na opgraving blijkt vikingstrijder een vrouw

Meer lezen