Vijftien skeletten gevonden bij Romeins-Britse nederzetting

Bij een archeologische opgraving in Ipplepen – een belangrijke Romeins-Britse nederzetting in het graafschap Devon – zijn vijftien skeletten gevonden. Bij toeval werd zo de best bewaarde Romeinse begraafplaats van het Verenigd Koninkrijk ontdekt.

Vijftien skeletten

Archeologen van de universiteit van Exeter en een team van studenten en vrijwilligers legden de menselijke resten bloot tijdens een opgraving van een Romeinse weg. De begraafplaats, gelegen naast de weg die werd onderzocht, is de grootste die ooit werd gevonden in het graafschap Devon. De vondst van de vijftien skeletten wordt door de Britse regionale media omschreven als één van de belangrijkste archeologische ontdekkingen van het land.

Skeletten uit ‘dark ages’

Nader onderzoek wees uit dat de menselijke resten van in ieder geval één skelet toebehoorden aan iemand die leefde in de Middeleeuwen, waarschijnlijk in de 7e of 8e eeuw. Dit is opvallend, omdat de Romeinse regeerperiode in Engeland al in 410 eindigde. Het suggereert dat de Romeinse nederzetting zo’n 350 jaar nadat de Romeinen verdwenen nog steeds in gebruik was. Archeologen hopen met deze informatie meer te kunnen ontrafelen over de jaren die in Engeland ook wel als de ‘dark ages’ worden aangeduid.

Isotopenanalyse

Het archeologisch team hoopt dat verder onderzoek meer informatie kan geven over de leeftijd, eetgewoonten en ziektes van de mensen die in Dovan begraven liggen. Daarnaast verwachten de onderzoekers dat de geografische herkomst van de individuen bepaald kan worden door middel van isotopenanalyse. Hierbij wordt gekeken naar isotopen uit water die in het tandglazuur zijn opgenomen. Isotopensamenstellingen in dit glazuur verschillen per gebied en kunnen zo leiden naar de plaats waar de gevonden mensen zijn opgegroeid.

Open dagen en rondleidingen

De plek zal deze zomer van 6 tot 31 juli verder onderzocht worden. Hierbij krijgt het team hulp van archeologen Dr. John Davey en Professor Stephen Rippon van de Universiteit van Exeter. Daarnaast kunnen er twintig vrijwilligers uit het graafschap Devon meewerken aan het project. Om de gemeenschap en geïnteresseerden op de hoogte te houden, worden open dagen georganiseerd en rondleidingen gegeven.

De nieuwe serie Digging for Britain (BBC 4) besteedt vanavond om 20.00 uur aandacht aan de opgravingen bij Ipplepen.

Bronnen

www.bbc.com

www.theplymouthdaily.co.uk

www.exeterexpressandecho.co.uk

www.middevonstar.co.uk

www.thisisthewestcountry.co.uk

www.westernmorningnews.co.uk

Afbeelding

Row17 [CC BY-SA 2.0 (http://creativecommons.org/licenses/by-sa/2.0)], via Wikimedia Commons

Meer lezen