Vijf grote sieraden vondsten

Archeologen vinden meestal de kleine gebruiksvoorwerpen van eeuwen geleden terug in de grond. Onder deze kleine voorwerpen bevinden zich vaak sieraden. Dit zijn objecten die net als kleding modegevoelig zijn en daardoor in de loop van de tijd veel veranderd zijn. Daarom hieronder vijf belangrijke vondsten van sieraden van de afgelopen vijf jaar op een rij.

Trouwring van Maria Tesselschade gevonden

In 2016 vonden archeologen bij een opgraving in het centrum van Alkmaar een gegraveerd glas, een schoen, een gouden ring met diamant en een gouden slotringetje. Deze voorwerpen behoorden toe aan Maria Tesselschade Visscher  (1594-1649). Zij is bekend geworden vanwege haar deelname aan de Muiderkring, haar graveerkunst en de bewaard gebleven correspondentie van haar hand. Lees hier meer.

Romeinse sieraden in Japanse graftombe aangetroffen

In 2016 werden in een Japanse tombe resten van glazen sieraden aangetroffen, die waarschijnlijk zijn vervaardigd door Romeinse ambachtslieden. Deze vondst kan een impuls zijn voor onderzoek naar de invloeden van het Romeinse Rijk in Azië. De glazen sieraden stammen uit de vijfde eeuw na Christus en zijn in verschillende laagjes opgebouwd. Lees hier meer.

Munten en sieraden van Vikingen ontdekt in Oxfordshire

Een Britse man vond in 2015 met zijn metaaldetector munten, goudstaven en sieraden bij het Engelse Oxfordshire. De schat bleek door de Vikingen te zijn achtergelaten tijdens de 9e eeuw. Op de munten staan de laatste koning van Mercia Ceolwulf II en koning Alfred de Grote van Wessex. Deze munten en sieraden worden niet zo vaak gevonden. Lees hier meer.

3.000 jaar oude verstopte sieraden aangetroffen in Israel

In 2012 werd in de Jezreel Vallei in het noorden van Israël op de archeologische site Tel Migiddo een pot met gouden en zilveren sieraden aangetroffen. De juwelen stammen uit 1.000 voor Christus en lagen verstopt in een Kanaänitisch woonhuis. Onder de sieraden bevonden zich oorbellen, kralen en een ring. Waarschijnlijk komt de collectie sieraden uit Egypte. Lees hier meer. 

Unieke halsketting Maya heerser gevonden in Guatemala

Tijdens opgravingen in 2012 op de Guatemalaanse archeologische site Tak’alik Ab’aj in de stad El Asintal werd een unieke halsketting van jade gevonden. De vondst werd gedaan in ‘Structure 6’, één van de ceremoniële gebouwen op de site, door een team van het National Archaeological Park Tak’alik Ab’aj. Lees hier meer.

Meer lezen