Munten en sieraden van Vikingen ontdekt in Oxfordshire

Een Britse man ging op pad met zijn metaaldetector en vond munten, goudstaven en sieraden. De schat bleek door de Vikingen te zijn achtergelaten tijdens de 9e eeuw. Op de munten staan de laatste koning van Mercia Ceolwulf II en koning Alfred de Grote van Wessex.

De Britse man was verrast door zijn vondst en wist niet wat hij zag. Het eerste wat hij deed was een archeoloog bellen. Gareth Williams, curator van het ‘Early Medieval Coinage’ bij het Britse museum, was enthousiast over de vondst. Er is namelijk nog niet zoveel bekend over Ceolwulf II. De gevonden munten kunnen wellicht een nieuw inzicht bieden over hem. Op de munten staan de twee koningen (Alfred en Ceolwulf)  gebroederlijk afgebeeld.

Ceowulf II

Ceolwulf II regeerde van 874 tot ongeveer 879. Het weinige materiaal dat over hem bekend is, geeft een vrij negatief beeld van de koning. Hij lijkt een marionet van de Vikingen te zijn geweest. Door de munten wordt het duidelijk dat Ceolwulf juist een alliantie onderhield met Alfred de Grote. Samen regeerden zij als gelijken. Er werd door Alfred de Grote getracht Ceolwulf II uit de geschiedenis te wissen en hem zwart te maken. De koning van Wessex nam door middel van deze propaganda het koninkrijk van Ceolwulf over.

Alfred de Grote

Alfred de Grote was koning van Wessex van 871 tot 899. Hij kreeg de naam ‘de Grote’ omdat hij zich sterk wist te weren tegen de Denen. Alfred de Grote werd gezien als de grote held die de Vikingen versloeg. Door de vondst is het duidelijk geworden dat de politieke relaties complexer lagen dan eerder gedacht werd. De historische perceptie van zowel Ceolwulf II als van Alfred de Grote ondergaan daardoor een transformatie. 

Bronnen

www.independent.co.uk
www.nu.nl
www.ibtimes.co.uk
www.telegraph.co.uk

Afbeelding

Wikimedia
 

Meer lezen