Garden Museum Londen, vindplaats van de grafkisten.

'Verloren' aartsbisschoppen van Canterbury ontdekt

Garden Museum Londen, vindplaats van de grafkisten.Tijdens de verbouwing van het Garden Museum in Londen hebben bouwvakkers een crypte ontdekt met daarin de doodskisten van vijf aartsbisschoppen en andere kerkelijke hoogwaardigheidsbekleders. Hiermee wordt het mysterie van de verloren aartsbisschoppen van Canterbury opgelost.

Ontdekking van de crypte van Canterbury

Tijdens het verwijderen van grote, stenen platen stuitten de bouwvakkers ineens op een gat in de grond. Uit nieuwsgierigheid bevestigden ze een mobiele telefoon aan een stok om daarmee een glimp op te vangen van wat zich benden in de duisternis bevond. Met de camera en zaklamp van de telefoon ontdekten ze een donkere ruimte met maar liefst 20 loden doodskisten. Op een van de kisten rustte een met goud versierde ceremoniële mijter.

Onverwachte vondst

Hoewel het museum zich in een oude kerk bevindt, had niemand verwacht dat er nog menselijke resten zouden worden gevonden. Tijdens een grote renovatie van de kerk in 1851 zijn bijna alle graven geruimd om plaats te maken voor een nieuw gebouw. Tevens was men in de veronderstelling dat alle crypten onder de kerk al lange tijd geleden overstroomd zouden zijn, aangezien de kerk aan de oever van de Theems ligt.

De bisschoppen

In de crypte werden zo'n twintig loden kisten ontdekt. De overgrote meerderheid is nog niet geïdentificeerd, maar op enkele kisten was een ijzeren naamplaatje bevestigd. Zo is men er zeker van dat het lichaam van Richard Bancroft zich in de crypte bevindt. Richard Bancroft werd in 1604 aartsbisschop en was nauw betrokken bij het opstellen van de King James Bible, de eerste Engelse vertaling van de bijbel. Bancroft stierf in 1610. Naast Bancroft werden ook de lichamen van de aartsbisschoppen Thomas Tenison (1695-1715), Matthew Hutton (1757-1758), John Moore (1783-1805) en zijn vrouw Catherine ontdekt. Lang was de locatie van deze aartsbisschoppen een mysterie omdat men dacht dat alle gaven waren geruimd of gevuld met aarde.

Bronnen:

Nos: Bouwvakkers stuiten op graven aartsbisschoppen Canterbury

Bbc: Remains of five 'lost' Archbishops of Canterbury found

Abc: Secret tomb containing bodies of former archbishops of Canterbury found under London museum

Afbeelding:

Wikimedia Commons: London Garden Museum 

Meer lezen