Geen foto

Verkeerde personen gevonden in tombe Zweedse koning

In het graf van koning Magnus lagen negen andere personen.Het was algemeen bekend dat koning Magnus Ladulås, die regeerde van 1240 tot 1290 na Christus, begraven lag in een tombe in de Riddarholmen kerk in Stockholm. Na koolstofdatering op de overblijfselen in de tombe bleek echter dat er wel negen andere personen begraven hebben gelegen in de tombe tussen 1430 en 1520, en niet koning Magnus zelf.

Zo werd duidelijk dat de fraai vormgegeven tombe, die door koning Johan III (1537-1592) werd gebouwd, op het verkeerde graf is gezet. Het onderzoeksteam is erg enthousiast over de opmerkelijke vondst en willen zo snel mogelijk andere tombes in de kerk openbreken.

“Het is een fantastisch verhaal dat voor je ogen openbaart,” aldus de onderzoekers op hun blog. “Johan III heeft de indrukwekkende tombe op het verkeerde graf gezet en dit historische bedrog houdt al vierhonderd jaar stand!”

De onderzoekers denken nu dat koning Magnus in een tombe voor het koor ligt. Dat is dezelfde tombe waarin koning Karl Knutsson in de vijftiende eeuw is begraven. “Met onze hedendaagse kennis is het duidelijk dat we nog maar half werk hebben geleverd,” vervolgen ze. “Om vordering in dit project te maken moeten we ook de zuidelijke koor-tombes openen en alle individuen die daar liggen begraven onderzoeken.”

Magnus Ladulås

Magnus I Ladulås was koning van Zweden van 1275 tot 1290. Men denkt dat de naam Ladulås afkomstig is van zijn decreet in 1279 waarmee hij bisschoppen en mensen van adel verbood om voedsel en onderdak van de bevolking te eisen. De naam betekent letterlijk ‘de sleutel van de schuur’; het recht van het volk om nee te zeggen tegen rondreizende adel.

Bron: Stockholm News

Meer lezen
Tijdvakken
Landen