Geen foto

Verfsporen van verloren Da Vinci schilderij ontdekt

Er zijn sporen van het verloren schilderij van Da Vinci gevonden.Er zijn sporen van verf gevonden achter een ruim twaalf centimeter brede muur in het Palazzo Vecchio in Florence, Italië. De gevonden verf komt overeen met de verf die Leonardo Da Vinci gebruikte voor de Mona Lisa. De onderzoekers die de vondst deden vermoeden nu dat het verloren schilderij ‘De slag bij Anghiari’ van Da Vinci achter de muur is verstopt.

De onderzoekers ontdekten de sporen toen zij zes kleine gaten in de 14e-eeuwse beschilderde muur boorden. Door middel van microcamera’s ter grootte van 0,4 centimeter vonden zij sporen van rood, wit, oranje en zwart materiaal. Na onderzoek bleek het zwarte materiaal overeen te komen met het zwarte pigment dat gebruikt werd voor de ‘Mona Lisa’ en de ‘St. John the Baptist’, beide van Leonardo Da Vinci.

Volgens Maurizio Seracini, kunstdiagnostiek expert en directeur van de Center of Interdisciplinary Science for Art, Architecture and Archaeology aan de Universiteit California, San Diego, gaat het om één van de grootste ontdekkingen in de geschiedenis van de kunst. Seracini zoekt zelf al sinds de jaren ’70 naar het verloren schilderij.

Op de huidige muur staat de ‘Slag bij Marciano’ afgebeeld, geschilderd door de 15e-eeuwse schilder, architect en schrijver Giorgio Vasari (1511-1574). De muur bevindt zich in de Sala dei Cinquecento (Zaal van de Vijfhonderd), één van de zalen van het paleis en museum Palazzo Vecchio in Florence. De burgemeester van Florence heeft toestemming aan de Italiaanse overheid gevraagd voor verder onderzoek aan de fresco.

De Verloren Leonardo

'De slag bij Anghiari’ werd in 1505 door Leonardo Da Vinci geschilderd op één van de muren in het Palazzo Vecchio. Da Vinci experimenteerde tijdens het project met oliekleuren, wat mislukte. De schilder wist enkel het onderste gedeelte van de schildering te redden. Sommige historici twijfelen aan dit verhaal en vermoeden dat de schildering wel is voltooid.

Tijdens een verbouwing van de Sala dei Cinquecento (Zaal van de Vijfhonderd) tussen 1555 en 1572 ging de muurschildering verloren. Hierom staat de schildering tegenwoordig bekend als ‘De Verloren Leonardo’. Wel zijn er enkele schetsen van de schildering gevonden, gemaakt door Da Vinci, en heeft de schilder Peter Paul Rubens (1577-1640) een eigen versie van ‘De slag bij Anghiari’ geschilderd.

Lees een uitgebreid achtergrondartikel over 'De slag bij Anghiari' bij onze collega's van IsGeschiedenis.nl.

Bron: Discovery News

Meer lezen
Tijdvakken
Landen