Graftombes

De ingang van de graftombe

Egyptisch-Italiaanse Missie bij Aswan (EIMAWA)

Verborgen Egyptisch familiegraf ontdekt

Een team van Egyptische en Italiaanse archeologen heeft bij de Zuid-Egyptische stad Aswan een grote familietombe ontdekt met 20 mummies. De mummies stammen uit de Griekse en Romeinse periode van de Egyptische geschiedenis (332 v.Chr. - 395 n.Chr.). De archeologen vonden deze mummies aan de westelijke Nijloever van Aswan. Hier zijn in de loop der jaren al zo’n 300 graftombes gevonden, afkomstig uit de zesde eeuw v.Chr. tot de vierde eeuw n.Chr.

Boven de ingang van de graftombe, die door de archeologen ‘AGH032’ genoemd wordt, bevindt zich een rechthoekig bouwwerk. Hierbinnen bedekten grote stenen blokken de trap die leidde naar de graftombe. Eenmaal afgedaald trof het team een grote hal aan, met daarin een aardewerken sarcofaag, die de mummie van een kind bleek te bevatten.

Graftome Egypte

Boven de ingang van de graftombe bevindt zich een rechthoekig bouwwerk

(EIMAWA)




Archeologie Online is van de makers van Archeologie Magazine. Meer weten over dit prachtige magazine? Ja graag!


Grafrovers uit de oudheid

De hal leidde naar vier verschillende grafkamers, uitgehouwen in de rotsen. Hierin trof men in totaal nog eens 20 mummies aan. De meeste lichamen waren in goede staat bewaard gebleven, al waren de linnen doeken van enkele mummies opengesneden. De archeologen vermoeden dat grafrovers uit de oudheid hier verantwoordelijk voor zijn geweest. Het mes waarmee de mummies waarschijnlijk zijn opengesneden, werd ook gevonden in de familietombe. Ook vonden de archeologen scherven van een vaas, met slibaardewerken versieringen.

Egyptische graftombe

De trap die leidt naar de graftombe

(EIMAWA)



‘Nikostratos’

De meest opvallende vondst is wellicht de mummie van een man, die in de buurt van de oostelijke muur van het rechthoekige bouwwerk werd gevonden. De archeologen vermoeden dat deze mummie zich oorspronkelijk in de graftombe bevond, maar door de grafrovers naar buiten is gesleept. Om zijn nek droeg hij een bronzen ketting, waar zijn naam in gegraveerd was: Nikostratos. Gebaseerd op zijn naam kunnen we stellen dat hij waarschijnlijk een bewoner van Egypte was gedurende de Griekse overheersing van Egypte (332 - 30 v.Chr.). Bij de oostelijke muur werden ook nog eens grote hoeveelheden dierenbotten (voornamelijk van schapen) gevonden, evenals potscherven en platte, met hiëroglyfen beschreven stenen. Waarschijnlijk waren deze voorwerpen hier begraven als offers aan de goden.

Slibaardewerk

Potscherven versierd met slibaardewerk

(EIMAWA)



Analyse van de mummies

Na hun ontdekking, hebben de archeologen onderzoek gedaan naar de leeftijd, sekse en mogelijke aanwijzingen van ziektes van de gevonden mummies, onder andere met behulp van röntgenstraling. Hierbij ontdekten ze dat 30% van de mummies kinderen waren, van pasgeborenen tot 10-jarigen. Ook zijn er in ieder geval drie directe families ontdekt, waarvan één bestond uit een vader, moeder en kind die naast elkaar begraven lagen. Een analyse van de botten toonde verder aan dat veel van de overledenen hadden geleden aan infecties en stofwisselingsziekten. Bij één van de mummies werd een dijbeen ontdekt dat duidelijke sporen van amputatie vertoonde. De persoon moet deze amputatie overleefd hebben, aangezien het dijbeen ook sporen van botherstel vertoonde.

Mummie

Het gemummificeerde hoofd van een kind wordt geanalyseerd

(EIMAWA)



Bronnen: Universiteit van Milaan.


Archeologie Online is van de makers van Archeologie Magazine. Meer weten over dit prachtige magazine? Ja graag!


Meer lezen