Geen foto

Veiling archeologische voorwerpen in Hoogezand

Vanavond vindt een veiling van archeologische voorwerpen plaats in Hoogezand.Vanavond zal een veiling plaatsvinden van zeldzame munten en voorwerpen uit de middeleeuwen in het Groningse Hoogezand.  Deze voorwerpen zijn enkele decennia terug opgegraven in onder meer Warffum, Rasquert, Lutje Saaksum en Brantgum. De voorwerpen waren in het bezit van amateurarcheoloog Sybren Sjoerd Mensonides (1892 - 1977).

De veiling vindt plaats in veilinghuis Omnia in Hoogezand. Men verwacht een totale opbrengst van minstens tien- tot twintigduizend euro. Hans Raspe, die de veiling leidt, vond de voorwerpen onlangs toen hem gevraagd werd de inboedel te onderzoeken van een nabestaande van de archeoloog Mensonides. Ook lagen er vondsten in het huis van de nabestaande.

Na onderzoek bleken de archeologische voorwerpen geregistreerd te zijn door het Fries Museum, het Groninger Museum en het openluchtmuseum Het Hoogeland in Warffum. Mensonides had echter besloten de vondsten zelf te bewaren.

De vondsten betreffen voorwerpen als alsengemmen (een soort amuletten) en een benen kam uit de vroege middeleeuwen. Ook wordt een deel van een benen fluit met een runeninscriptie geveild. “Voorwerpen met zo’n inscriptie komen in Noord-Nederland erg weinig voor,” aldus Raspe. “Ze vormen het bewijs dat hier Vikingen hebben gehuisd.”

Verder wordt een armband, een ring en twee haarpennen (elk van brons) geveild, alsmede Romeinse munten en zestiende-eeuwse munten, waaronder Philipsdaalders, Leeuwendaalders en een dubbele gouden dukaat van Philips de Tweede.

Gisteren vond eveneens een veiling plaats. Zie de website van veilinghuis Omnia voor meer informatie.

Bron: Veilinghuis Omnia

Meer lezen
Landen