Vader en zoons vinden Odin-amulet in Denemarken

In Denemarken heeft een amateurarcheoloog samen met zijn 12-jarige en 10-jarige zoons een hoeveelheid gouden en zilveren voorwerpen ontdekt op Lolland, Denemarken. De gevonden voorwerpen zijn zo’n 1500 jaar oud. Onder de voorwerpen bevindt zich een zeldzaam Odin-amulet.

Gouden amulet

Het betreft een dun gouden medaillon. Dit soort medaillons werden veelal gedragen als juwelen tijdens de Germaanse ijzertijd. Archeologen van het Lolland-Falster museum stellen dat de afbeelding op de amulet Odin moet voorstellen. Dit hebben zij vastgesteld door de afbeelding te vergelijken met andere soortgelijke voorwerpen. Bij deze andere medaillons stond op een inscriptie ‘De Hoge’ vermeld. Dit was een gebruikelijke naam voor Odin.

Odin-Amulet: een zeldzame vondst

Marie Brinch van het Lolland-Falster museum stelt dat het een prachtige vondst is. Hoewel het geen nieuw type is, is het wel een zeldzame ontdekking. In heel Noord-Europa zijn er tot nu toe slechts 1000 van dit soort juwelen gevonden.

Carsten Helm, de amateurarcheoloog die de vondst deed, en zijn zoontjes vonden nog andere voorwerpen. Hieronder waren drie goudstukken die waarschijnlijk aan een ketting zaten, enkele stukken zilver en een gouden ring.

Bron

thelocal.dk Rare Odin amulet found

Afbeelding

wikimedia.org Kampf der untergehenden

Meer lezen
Landen
Thema's