Urnenveld van 3000 jaar oud gevonden in Heeze

Tijdens graafwerkzaamheden voor de bouw van een nieuwe woonwijk werden in Heeze sporen gevonden van een urnenveld. De gemeente heeft toestemming gegeven om archeologisch onderzoek te doen in voorbereiding op de woningbouw. Het urnenveld dateert uit 1000 voor Christus.

Urnenveld Heeze

Het opgraven van een urnenveld komt niet zo vaak voor. De archeologen hebben verschillende kringgreppels gevonden met daarin resten van urnen. Aan de gegevens kan worden afgeleid dat het urnenveld uit de vroege ijzertijd stamt, zo ongeveer 1000 jaar voor Christus, aldus archeoloog Miel Schurmans, die projectleider is van de opgravingen in Heeze. Uit die tijd werden ook een stuk armband en enkele koolstofresten gevonden.

Urnenveldcultuur

Een urnenveld wordt tot de prehistorische urnenveldcultuur gerekend. Deze cultuur was in grote delen van Europa te vinden. Vaak worden in grasvelden resten gevonden van urnen en crematieresten. Soms zijn ook sporen van kleine ronde grafheuvels zichtbaar. In Nederland duurde de urnenveldcultuur van ongeveer 1300 tot 900 jaar voor Christus.

Andere archeologische vondsten

Bij het urnenveld zijn ook woningplattegronden gevonden die volgens oude tekeningen dateren uit 1832. Eveneens werden er belijningen gevonden van kleine boerderijen en waterputten uit de vijftiende eeuw. Het is tevens bijzonder dat dit urnenveld op het hoogste punt ligt van het te ontwikkelen gebied omdat dat niet zo vaak voorkomt. Door onderzoek hopen archeologen meer te weten te komen over de urnencultuur. Alle vondsten worden eigendom van de provincie Noord-Brabant. De vondst van het urnenveld is verder niet van invloed op de voortgang van het woningbouwproject.

Bronnen:

Heeze24.nl: Urnenveld Heeze

Omroepbrabant.nl: Urnenveld Heeze

Afbeelding:

Pixabay.com: Urnen

Meer lezen

Tijdvakken