De mummie was onder het linnen bedekt met modder.
2021 Sowada et al.; Courtesy Chau Chak Wing Museum and Macquarie Medical Imaging; CC BY 4.0
Unieke vondst: mummie bedekt met modderlaag
Uit nieuwe CT-scans van een Egyptische mummie blijkt dat het lichaam onder het linnen met modder is bedekt. Dit is een ongebruikelijke manier van mummificeren die nog nooit eerder is gezien. Wat nog meer opvalt: de mummie zat niet in de juiste sarcofaag.
Verharde modder
Het omhulsel van modder was gewikkeld in linnen doeken, waardoor het vanaf de buitenkant niet te zien was. De mummie is in het verleden al vaker onderzocht, maar moderne technologie maakte het voor het eerst mogelijk om door de lagen heen te kijken. Op de verharde modder troffen de onderzoekers verder sporen aan van zowel witte pigment van calciet als pigment van rode mineralen. Dit wijst erop dat de moddercocon ook nog beschilderd was.
Beschadigd
Analyse van het lichaam toont aan dat het een jongvolwassene betreft, van tussen de 26 en 35 jaar. Men vermoedt dat het een vrouw was, maar dat is niet met zekerheid te zeggen. De Australische onderzoekers denken dat het lichaam tussen 1370 en 1113 v.Chr. werd gemummificeerd en na de begrafenis beschadigd raakte, mogelijk door grafrovers. Het mengsel van modder, zand en stro werd waarschijnlijk binnen de eerste twee generaties na de eerste begrafenis toegevoegd.
Archeologie Online is van de makers van Archeologie Magazine, meer weten over dit prachtige magazine? Klik hier!
Mogelijke verklaringen
Maar waarom voegde men dit moddermengsel toe? Hier hebben de onderzoekers verschillende verklaringen voor. Aannemelijk is dat deze mummificatie werd toegepast om het beschadigde lichaam te stabiliseren. Zo bleven de gebroken botten immers op hun plek. Er is mogelijk ook een religieuze verklaring voor. Modder speelt namelijk een rol in de mythe van de god Osiris. Nadat hij door zijn broer Seth was vermoord en in stukken gehakt, herstelde zijn vrouw Isis zijn lichaam met modder uit het Nijldal. Daarom geloofde men dat het lichaam intact moest zijn om in het hiernamaals bij Orisis voort te kunnen leven. Een derde verklaring is dat nabestaanden wellicht de rituelen van de koningen nabootsten. Bij de elite werd er gemummificeerd met hars, om de vorm van het lichaam te bewaren. Het is mogelijk dat er in plaats daarvan het voordeligere modder werd gebruikt, wat zou impliceren dat deze persoon niet tot de elite behoorde.
Verkeerde mummiekist
Maar er is meer. De onderzoekers ontdekten dat de kist jonger is dan de mummie zelf. De kist is gemaakt voor een vrouw, genaamd Meruah, en is gedateerd rond 1000 v.Chr. Dit is te zien aan de iconografie uit die tijd en de gegraveerde naam op de kist. Waarschijnlijk hebben reliekenverkopers een lege grafkist gevonden en er toen een willekeurige mummie in geplaatst om een complete 'set' te verkopen. Dit kwam vroeger wel vaker voorin de Egyptische antiekhandel. In de 19e eeuw was het gebruikelijk om mummies te verkopen aan westerse verzamelaars. In dit geval was het Sir Charles Nicholson, die de mummie en kist kocht in 1856. Vier jaar later doneerde hij zijn aanwinst aan de universiteit van Sydney.
Archeologie Online is van de makers van Archeologie Magazine, meer weten over dit prachtige magazine? Klik hier!