Egypte

Egypte

Vardion via Wikimedia Commons

Egyptische graftombe met meer dan honderd mummies gevonden

De nieuwe vondst van een meer dan 4000-jaar-oude graftombe bij Sakkara, Cairo, heeft meer dan honderd nieuwe grafkisten en andere oude Egyptische voorwerpen opgevelerd. De meeste grafkisten zijn nog in nagenoeg perfecte staat, met heldere kleurschilderingen en nog intacte mummies erin. De vondst van een ongeplunderde graftombe als deze wordt “extreem significant” genoemd maar ook “meer van wat we al hebben.”

De aankondiging van het Egyptische ministerie voor oudheden en toerisme volgt relatief snel andere grote archeologische vondsten in Egypte op. Zo berichtten we in september 2020 al van de vondst van 13 nieuwe mummies en werden er later diezelfde maand nog eens 27 doodskisten opgegraven. In oktober 2020 werd er door het ministerie een schepje bovenop gedaan met de vondst van 59 doodskisten, waarvan er één zelfs live voor een publiek geopend werd.


Archeologie Online is van de makers van Archeologie Magazine, meer weten over dit prachtige magazine? Klik hier!


Impuls voor de toerisme-industrie

Dat er juist rond deze tijd zo veel spectaculaire vondsten worden gedaan in Egypte is geen toeval. Toerisme is namelijk een van de belangrijkste sectoren van de economie van Egypte die in 2008 ongeveer 12% van de bevolking werk verschafte. Sinds de politieke onrust in het land vanaf 2011 heeft deze sector het te lijden gehad. De uitbraak van het coronavirus, heeft de situatie nog uitzichtlozer gemaakt. Met archeologische vondsten als deze wordt onder andere geprobeerd toeristen te lokken en zo de toerisme-industrie een impuls te geven.

Alsnog een spectaculaire vondst

Dat neemt natuurlijk niet weg dat de millennia-oude graftombe alsnog zeer tot de verbeelding spreekt en interessant is voor Egyptologen en andere geïnteresseerden. Archeoloog en voormalig minister van oudheden Zahi Hawass liet weten dat de graftombe toebehoorde aan koningin Neit, vrouw van koning Teti, de eerste koning van de Zesde Dynastie die regeerde van 2323 tot 2150 v.Chr. Verder is er een vier-meter-lange papyrusrol gevonden met daarop teksten van het Dodenboek, een verzameling teksten die als een soort spreuken dienen om overledenen te begeleiden naar het hiernamaals. Ook zijn er 22 schachtgraven gevonden van tot wel 12 meter diep, met daarin grafkisten die dateren uit de tijd van het Nieuwe Rijk (1550–1070 v.Chr.).

Meer van wat we al hebben

Campbell Price, curator van Egyptische voorwerpen voor het Museum van Manchester, noemde de vondst “zeer indrukwekkend, maar het is meer van wat we al hebben.” Egyptoloog aan de universiteit van Bristol Aidan Dodson, liet weten dat Sakkara een plek is die duizenden jaren als necropolis is gebruikt en daarom vol ligt met grafkisten, uit een periode van verschillende millennia; “het is moeilijk om er te graven en níet iets te vinden.” Desalniettemin kijken wetenschappers er naar uit om het nieuwe materiaal te onderzoeken en nog meer te weten te komen van de oude Egyptenaren en hoe zij leefden.

Sakkara

Sakkara was de necropolis van de oude hoofdstad Memphis. Deze stad was gedurende het Oude Rijk (2639-2216 v.Chr.) het administratief centrum van Egypte, maar bleef ook lang daarna nog een belangrijke plek. 17 pharao’s bouwden hier hun piramides, waaronder Djoser (2720-2700 v.Chr.) de eerste koning van de Derde dynastie. Zijn trappenpiramide is de oudste ter wereld. Sakkara is in de loop der millennia uitgegroeid tot een gigantisch gravencomplex.

Bronnen: Psych, Smithsonian Magazine.


Archeologie Online is van de makers van Archeologie Magazine, meer weten over dit prachtige magazine? Klik hier!


Meer lezen